Acum

Title

Artist

Acum

Zbor de noapte

00:00 06:00

Acum

Zbor de noapte

00:00 06:00

Background

SUPER TECH FAN [E15] – Căști wireless cu stil și Nvidia RTX 3060

Florin „Bubu” Mușetoiu 28 februarie 2021


Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:

Spotify badge 330x80 1Apple Podcasts badgeGoogle Podcasts badge

Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!

 

[E15] – Căști wireless cu stil și Nvidia RTX 3060

Va salut dragii mei. Cu ceva timp in urma va prezentam o serie de casti wireless pentru telefonul dumneavoastra si nu numai, casti care sunt o alternativa buna la modelele scumpe produse de catre Apple sau Samsung. Astazi vin cu o completare la acea lista dar din pacate aceste casti nu se afla la vanzare in magazinele din Romania dar cum livrarile internationale nu ne mai pun o problema decat de asteptat am decis ca sa va prezint aceste casti.
Produsul in cauza se numeste Tribit Flybuds C1. Primul lucru care mi-a atras atentia la ele a fost designul, rare ori se intampla sa gasesc un desing placut in produse care vin de la firme mai putin consacrate.
Aceste casti sunt asemanatoare cu desingul celor de la Apple, adica au acea mica codita, dar vin in culoarea neagra iar in partea superioara a castilor au o grila cu accent rosu sub forma unei arcade care se imbina foarte placut cu formele acestora, si au un aspect metalic la exterior.
Cutia in care vin aceste casti se distinge prin stilul minimalist pe care il are, probabil incercand sa se alinieze cu noul trend de a produce cat mai putine deseuri ramase de pe urma produselor electronice, lucru pe care eu il consider binevenit.
In interior gasim castile, cutia cu ajutorul careia se vor incarca si o serie de 6 capete de silicon pentru a fi siguri ca nu vor exista probleme in ceea ce priveste ergonomia acestora in functie de utilizator. 3 dintre ele vin cu un silicon mai moale iar celelalte 3 cu unul mai tare iar ca marimi sunt standard mic , mediu si mare.
Cablul de incarcare este USB C, foarte bine venit si acesta, in sfarsit industria se indreapta in directia cea buna in a folosi un conector care poate fi introdus cu usurinta in orice pozitie.
Daca tot discutam de incarcare atunci sa vorbim si despre durata de utilizare a acestor casti.. si va pot spune ca este una fantastica! Va veti putea bucura de pana la 12 ore de utilizare cu o singura incarcare iar impreuna cu cutia de depozitare veti avea aproximativ 50 de ore de utilizare.
Iar in cazul in care le gasiti descarcare, acestea au optiunea de fast charge care le ofera o ora si jumatate de utilizare cu doar 10 minute de incarcare.
Carcasa este una destul de generica, are un port USB C pentru incarcare, 4 leduri pentru afisarea nivelului bateriei si un buton pentru imperecherea cu dispozitivele dumneavoastra.
Legat de casti, acestea nu au touch control, si folosesc un buton fizic pentru control, acesta fiind situatin partea inferioara a coditei. Buton care controleaza absolut orice functie, play , pauza inainte si inapoi in lista de melodii, respingere sau raspuns al unui apel telefonic, activarea asistentului vocal, volum si pornire oprire.
Pentru cei care au nevoie de a folosi doar o singura casca, atunci va puteti bucura ca puteti folosi doar una din ele indiferent pe care o luati, fie dreapta sau stanga.
Pe partea de microfoane, Tribit au facut o treaba destul de buna, iar cele 4 microfoane ale castilor, cate 2 pe fiecare casca, reusesc sa capteze vocea foarte bine. Unul dintre microfoane se ocupa cu captarea vocii pe cand celalalt incearca sa blocheze sunetele ambientale.
Dar cum se aud aceste casti? Foarte bine! Nu sunt cele mai bune casti din domeniu dar reusesc sa se apropie foarte mult de produsele care sunt cu mult mai scumpe decat acestea. Sunetul este unul foarte placut, nu te coplesesc cu un bas puternic ci mai degraba se indreapta catre claritatea sunetelor de frecvente medii si inalte dar pastrand un bass destul de decent.
Ca sa recapitulam specificatiile. Tribit FlyBuds C1 au conectivitate Bluetooth 5.2, 4 microfoane cu tehnologia Qualcomm pentru anularea zgomotelor ambientale in timpul conversatiilor, codecul audio este Qualcomm aptX care suporta frecvente de 48 Khz pe 16 biti pentru o calitate a sunetului excelenta, cel mai mare numar de ore de functionare din castile wireless pe care le-am vazut pana acum si toate acestea intr-un pret de aproximativ 70$.
Ca sa punem pretul in perspectiva, va puteti lua 4 astfel de perechi de casti la pretul unei perechi Earbuds Pro de la Apple.

PARTEA II

Pe 25 februarie Nvidia a lansat o noua placa video din seria Ampere si anume RTX 3060. Dar probabil deja va ganditi ca aceasta este inca o placa video pe care nu veti putea sa o cumparati, si din pacate o sa aveti dreptate.
Situatia actuala cu productia de cipuri a afectat atat industria IT cat si productia de masini si daca asta nu era suficient explozia monedelor virtuale inrautatesc si mai mult situatia, practic minerii achizitionand toate produsele disponibile pe piata, acestia cumparand pana si laptopurile care detin placi video dedicate capabile pentru a aduce un profit din minerit. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc.
RTX 3060 este o placa video care ar trebui sa vina in ajutorul celor care au un buget mai restrans, si s-au axat mereu in zona mai de buget cand vine vorba de gaming si nu numai. Graficele de pe Steam ne arata ca la ora actuala GTX 1060 este in continuare cea mai populara placa video in ceea ce priveste gaming-ul. Iar RTX 3060 este aici ca sa o inlocuiasca!
Inainte de a discuta despre performanta acesteia vreau sa va prezint specificatiile ei. RTX 3060 are 3584 nuclee CUDA, o viteza de 1777 Mhz, 12 GB memorie video GDDR6 pe 192 biti si un consum de 170W maxim la un pret recomoandat de catre producator de 329$ Ceea ce ar insemna ca la noi in magazine trebuia sa ajunga la un pret de aproximativ 1600 de lei dar cum spuneam mai devreme .. preturile actuale sunt atat de ridicole incat placa a fost zarita si la preturi de 4000 de lei! Sa speram ca toata nebunia aceasta se va termina in cat mai scurt timp si ne vom putea bucura de preturi extrem de bune.
In 2018 dupa prabusirea monedelor cripto, am putut profita de moment si la acea vreme am reusit sa cumpar un GTX 1080Ti la jumate de pretul initial de vanzare.
Dar sa revenim la produsul nostru, acum probabil va intrebati de ce RTX 3060 vine cu 12 GB de memorie pe cand fratii mai mari RTX 3060Ti si 3070 au doar 8GB de memorie si chiar mai mult decat RTX 3080 care vine cu doar 10GB.
Raspunsul ar fi unul simplu, AMD au reusit sa suprinda pe cei de la Nvidia, si nunumai, cu noile lor placi 6800XT si 6900XT in ceea ce priveste performanta, iar aceste placi video vin impreuna cu 16GB de memorie.
Daca in ceea ce priveste gaming-ul acesti 12GB de memorie vor fi cu mult peste necesarul placii video in cauza, datorita faptului ca nu este un model tocmai puternic pentru a face fata gamingului la rezolutii mari, ei bine profesionistii in domeniul editarii video se vor putea bucura din plin.
Lucrez in Davinci Resolve si va pot spune ca atunci cand editati material video 4K si aplicati diverse corectii de culoare si efecte, veti observa cum depasiti 8GB de memorie video cu usurinta, iar acum editorii la inceput de drum se pot bucura de o placa video cu 12GB de ram la un pret decent.
Nvidia a incercat sa blocheze achizitia acestor placi video de catre minerii de cripto prin a injumatati puterea de calcul a acestui model atunci cand vine vorba de minerit, asa ca daca aveati de gand sa practicati si acest lucru in timpul liber, poate va trebui sa va indreptati catre alt model.
Fata de fratii mai mari RTX 3060 este o placa video mult mai mica ca dimensiuni, si are nevoie doar un singur conector de 8 pini pentru a livra puterea necesara, cel putin asa arata modelul celor de la EVGA care ocupa 2 sloturi PCI in carcasa si are 2 venitlatoare.
Alte specificatii ale placii video ar fi suportul pentru Ray Tracing de generatia a doua si DLSS, HDMI 2.1 care are suport de 4K si 240Hz desi aceasta palca video nu va putea rula nici un joc modern la acea rezolutie si accelerare hardware a noului codec AV1.
Dar cum se comporta aceasta placa video comparativ cu GTX 1060? Pai extrem de bine! Acum poate va intrebati de ce ignor faptul ca exista RTX 2060Super intre aceste doua modele…. raspunsul va fi unul simplu, diferenta de performanta exista dar nu chiar atat de mare incat sa merita sa faceti un upgrade in cazul in care deja detineti acel model, dar asta depinde in functie de jocuri.
In jocuri ca Shadow of the Tombraider la rezolutia de full HD fara RayTracing, RTX 3060 reuseste sa fie de 2 ori mai rapida fata de GTX 1060, reusind sa aiba 120 FPS fata de 60, dar nu cu mult in fata lui RTX 2060 care reuseste sa obtina 114.
Ce este mai impresionant este faptul ca atunci cand activam Ray Tracing in acest joc RTX 3060 reuseste sa aiba in continuare o performanta mai mare cu ai sai 74 cadre pe secunda fata de GTX 1060 atunci cand aceasta ruleaza fara Ray tracing, GTX 1060 fiind o placa video care nu suporta aceasta tehnologie.
In Formula 1 2020 RTX 3060 are 165 de cadre pe secunda pe cand GTX 1060 reuseste doar 73 iar RTX 2060 Super 128.
In Forza Horizon 4 trendul de a fi de 2 ori mai rapida se mentine de data aceasta avem 153 cadre pe secunda vs 74, iar RTX 2060 reuseste un onorabil 137. In Wolfestein Young blood RTX 3060 reuseste 238 FPS fata de 102 cat are GTX 1060.
Daca sunteti posesorul unei placi video GTX 1060 verdictul este simplu, o sa va dublati performanta placii video cu acest model, dar in acelasi timp veti avea acess si la tehnologii noi precum DLSS, aceasta va va ajuta in anumite jocuri pentru a obtine o performanta si mai buna.
Daca sunteti un poseror de RTX 2060 Super, diferenta minima intre placi nu justifica achizitia acestui model.
In cazul in care va intrebati cum se comporta RTX 3060 fata de fratele mai mare RTX 3060Ti, acesta este cu aproximativ 24% mai rapid chiar daca are doar 8GB de memorie video.
Cand vine vorba de performanta in aplicatii de render 3D precum Blender sau VRAY diferenta este covarsitoare in favoartea lui RTX 3060. Aceasta fiind de aproape 6 ori mai rapida decat GTX 1060 modelul cu 6GB. Aceasta reusind sa fie in anumite cazuri si de 2 ori mai rapida decat RTX 2060 Super.
Cand vine vorba de temperatura acesta placa video nu este una care sa ruleze la temperaturi mari, reusind sa se mentina in zona a 60°C in diverse aplicatii.
In ceea ce priveste consumul placii video , aceasta se invarte in jurul valorii de 177W atunci cand este rulat jocul Doom Eternal. Lucru pe care trebuie sa il luati in considerare in cazul in care treceti de la un GTX 1060 care consuma in medie cam 120W, asta in cazul in care aveti o sursa a PC-ului mai slaba. Si sa nu uitam si faptul ca va trebuie un connector cu 8 pini fata de cel de 6 pini cu care erati obisnuiti.
Sursa de curent din pacate este si una dintre componentele unui PC care este cea mai ignorata de catre utilizatori dar care este una dintre cele mai importante piese al puzzelului pe care il numim PC. Tineti cont ca aceasta componenta livreaza curentul la toate piesele scumpe din calculatorul dumneavoastra si nu ar trebui sa faceti rabat de la calitatea acesteia, va veti scuti de foarte multe dureri de cap alegerea unei surse de calculator bune.
Performanta este una favorabila pentru noul RTX 3060 din pacate disponibilitatea acestia in urmatoarea perioada de timp nu este una care sa ne bucure si nici pretul afisat de magazinele online.
Un alt aspect pe care consumatorii trebuie sa il abia in calcul este cresterea de pret a modelului, daca inainte cu aproximativ 1300 de lei va puteati achizitiona un model GTX 1060 cu 6GB de ram , pretul placilor video din aceasta categorie a urcat undeva la 1600 pana in 2000 de lei datorita inflatiei si a dificultatii de productie… fapt care se observa in toata gama de produse din domeniu. Daca in 2013 cu 2000 de lei cumparam o placa video de top acum cu 2000 de lei nu ne mai putem permite decat o placa de entry catre mid level.
Si cu astea fiind spuse emsiunea mea a ajuns la final, va doresc un weekend minunat alaturi de muzica buna, aici la SuperSonic Radio, pe data viitoare!