SUPER TECH FAN [E19] – Intel Rocket Lake și OnePlus Watch
Florin „Bubu” Mușetoiu 3 aprilie 2021
Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:
Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!
[E19] – Intel Rocket Lake și OnePlus Watch
Salutare dragii mei si vine v-am regasit. Iata ca a trecut si data de 1 aprilie cu toate farsele de rigoare, iar apele s-au mai linistit in ceea ce priveste cea mai noua lansare de produse din partea Intel, lansare care a avut loc pe data de 30 Martie, si anume seria 11 de procesoare denumita Rocket Lake. Serie care a fost asteptata cu sufletul la gura de foarte multa lume din industria IT si de catre fanii Intel.
De ce spun asta? Pentru ca anul trecut cu ocazia lansarii procesoarelor Zen3, AMD castiga coroana performantei in totalitate in fata celor de la Intel, reuseau sa-i devanseze categoric in ceea ce priveste productivitatea si pentru prima data in foarte mult timp reuseau sa devanseze Intel in ceea ce priveste performanta in jocuri.
Fanii AMD au fost super incantati de noua serie dar dezamagiti in ceea ce priveste stockul initial al acestor noi procesoare si pretul. AMD ridicand pretul pentru 5600X si 5800X cu aproximativ 400 si respectiv 500 de lei fata de procesoarele 3600X si 3700 pe care le inlocuiau. In acelasi timp fanii intel au asteptat cu sufletul la gura noua serie Rocket Lake, serie care initial trebuia sa fie lasata pe noul nod de 10nm de la Intel, dar cum ginionul se tine lant pentru acestia, au trebuit sa-l mute pe vechiul 14nm, un nod care isi are originile de prin 2014 dar care a fost imbunatatit contiinu de catre Intel, acestia alegand sa adauge o serie de plusuri la denumirea acestuia decat sa-l cheme mai degraba un 12nm.
Dar nu despre asta vrea sa va vorbesc astazi ci despre performanta noii serii. Aceasta lansare a fost cum nu se putea mai tumultuoasa, si spun asta pentru ca desi data de 30 martie reprezinta data oficiala a lansarii noilor procesoare, un retailer din Germania a vandut procesorul 11700K inca de la inceputul lunii Martie.
Cum era de asteptat, noii posesori abia asteptau sa testeze noul procesor si mare le-a fost mirarea cand acesta s-a comporta destul de dezamagitor, si spun asta pentru ca in anumite teste este chiar mai slab decat procesorul pe care il inlocuia, ce sa mai zicem sa mai bata competitorul de la AMD, si anume 5800X.
Lumea a atribuit performanta scazuta lipsei unui BIOS matur pentru placa de baza si acesta urma sa apara odata cu lansarea oficiala. Din pacate imbunatatirle aduse de acest BIOS nu s-au dovedit a fi suficiente.
Dar inainte de a discuta cifrele mai exacte in ceea ce priveste pefromanta, vreau sa trec usor in revista specificatiile si modelele noii serii.
Incepem cu Core i9 care a are in componenta 5 variante cu preturi cuprinse intre 439 si 539 dolari. La noi aceste procesoare au intre 2800 si 3000 de lei. Daca la seria 10 Core i9 venea cu 10 nuclee, pentru seria 11 Core i9 are doar 8, de aici si nemultimirea presei pentru faptul ca desi noile procesoare au cu 2 nuclee mai putin pretul a fost pastrat.
Modelul 11900K, fiind si cel mai scump, vine cu 8 nuclee si 16 fire de executie, are o viteza de baza de 3500 Mhz si o viteza maxima de 5300 Turbo cu un singur nucleu dar de doar 4700 Mhz turbo pe toate nucleele cu un TDP de 125W, pretul pentru acest model este de aproximativ 3000 de lei.
Coboram la seria i7 unde avem in continuare 5 modele iar pretul este intre 323 si 400 de dolari. La noi acest procesor are un pret de aproximativ 2200 de lei.
I7 11700K are acelasi numar de nuclee ca fratele mai mare, adica 8 si 16 fire de executie! Viteza de baza este de 3600 Mhz, viteza maxima de 5000Mhz (pe 1-2 nuclee) si viteza turbo pe toate nucleele de 4600 Mhz si un TDP de 125W.
Iar in familia Core i5 avem 9 modele, dar nu voi vorbi decat despre doua dintre ele, si anume 11600K care este un procesor cu 6 nuclee si 12 fire de executie, 3900 Mhz viteaza de baza, 4900 MHz viteza maxima pe 1 -2 nuclee, si 4600 Mhz viteza Turbo pe toate nucleele la un TDP de 125W la un pret de aproximativ 1400 de lei.
Iar pentru acei dintre voi care au un buget mai restrans, Intel a lansat si 11400 , cu 6 nuclee si 12 fire de executie viteza de baza de 2600 Mhz, 4400 Turbo maxim si 4200 Mhz Turbo pe toate nucleele cu un TDP de 65 W si un pret de aproximativ 980 de lei.
Partea II
O sa incepem cu 11900K. In ceea ce priveste productivitatea acesta nu reuseste sa fie mai rapid decat modelul pe care il inlocuieste, si anume i9 10900K, dar reuseste sa fie cu 3% mai rapid decat procesorul 5800X de la AMD, din pacate pentru fanii Intel, pretul ridicat il pune in directa competitie cu 5900X, procesor care este cu 40% mai rapid in aplicatii 3D precum Blender si daca asta nu ar fi suficient , procesorul Intel consuma cu pana la 20% mai multa energie decat 5900X. Astfel de teste au facut ca presa de specialitate sa fie destul de dura contra Intel si acest model.
Dar sa vedem cum se comporta in jocuri, poate aici lucrurile sunt diferite.. si in mare parte da .. Exista jocuri precum Watch Dogs Legion sau Cyberpunk care plaseaza noul procesor in topul clasamentului dar exista si jocuri precum Death Stranding sau Starwars Squadrons unde noul procesor este mai incet si decat un 10700K. Conform testelor celor de la Hardware Unboxed, dupa un test care include 10 jocuri, noul 11900K se plaseaza in urma lui 10900K, si in urma procesoarelor de la AMD.. dar nu cu mult. Dar bine inteles ca rezultatele difera de la o publicatie la alta in functie de titlurile de jocuri alese. Conform celor de la Computerbase.de Noul 11900K este la egalitate cu procesorul 5800X de la AMD.
Procesorul i5 11600K reuseste sa fie mai rapid decat fostul 10600K dar nu reuseste sa surclaseze mai vechiul 10700K in ceea ce priveste performanta in jocuri. Ceea ce il claseaza sub procesorul 5600X de la AMD, procesor care este cu aproximativ 9% mai rapid.
Desi nu este cel mai rapid procesor,i5 11400, pentru pretul modest de 980 de lei, reuseste sa se mentina onorabil, dar este cu doar 3% mai rapid decat procesorul pe care il inlocuieste. Daca ar fi sa ne luam dupa rezultatele celor de la Computerbase.de ierarhia noilor procesoare ar fi urmatoarea: incepem cu i5 11400, urmat de catre 11600K care este mai rapid cu aproximativ 9% , AMD Ryzen 5600Xcu 18 procente iar 5800X si 11900K la egalitate cu 22%.
Bineinteles rezultatele pot diferi in functie de placa video aleasa, jocul preferat si chiar memoria aleasa.
Eu ma declar mai rezervat, nu consider noua serie un dezastru dar nici nu o pot numi ca fiind una care merita prea multa atentie. Daca aveti deja un procesor din seria 10 sau chiar 9 sau detineti un procesor Zen3 de la AMD, atunci nu aveti nici un motiv intemeiat pentru achizitionarea unui astfel de procesor.
Partea III
Vorbeam in emisiunile anterioare de noile telefoane de la OnePlus si faptul ca acestia urmeaza sa lanseze si un smartwatch, acesta ar trebui sa ajunga in magazine incepand cu data de 26 aprilie.
Ceasul este unul dintre cele mai elegante smartwatch-uri pe care le-am vazut pana acum, Este rotund cu forme foarte fine care inspira calitate. Marimea ceasului este de 46mm si este facut din inox, dar va exista si o varianta limitata facuta din cobalt. Ceasul are o rezistenta la apa IP68 de pana la 50 de metri si rezistenta la praf.
Specificatiile ceasului sunt urmatoarele: ecranul AMOLED este rotund si are 1.39 inchi, 4 GB spatiu de stocare, senzor GPS incorporat care poate urmari mai mult de 100 de moduri de antrenament pe care le poate detecta automat.
Exista si senzori care pot urmari starea de sanatate sau pentru antrenamentele de fitness cum ar fi pulsul, distanta, caloriile , viteza si eficienta la innot denumita SWOLF. Ceasul mai dispune si de un senzor pentru masurarea oxigenarii sangelui, detectie a stresului sau alerte pentru ritmul cardiac.
OnePlus Watch are grija de dumneavoastra si atunci cand sunteti la birou, acesta reamintindu-va ca este timpul sa faceti miscare atunci cand detecteaza ca utilizatorul a fost inactiv pentru o perioada de timp prea mare. Ceasul mai dispune si de un program pentru exercitii de respiratie, foarte folositare pentru persoanele care sufera de anxietare, astfel ajutandu-le sa-si regleze respiratia normala.
In ceea ce priveste conectivitatea, ceasul este standard, poate primi telefoane, se pot verifica notificarile, iar in cazul in care detineti un televizor OnePLus din seria U, include o scadere automata a volumului televizorului atunci cand primiti un apel telefonc si poate detecta cand utilizatorul a adormit pentru a inchide televizorul.
Din pacate OnePlus Watch nu foloseste WearOS, el venind impreuna cu RTOS, iar durata de viata a bateriei este una impresionanta, cu cele 14 zile ale sale. Iar WarpCharge va ajuta sa incarcati ceasul pentru o saptamana in doar 20 de minute.