Acum

Title

Artist

Acum

Acum

Background

Super Tech Fan [E2] – AMD: Campionul ZEN3

Florin „Bubu” Mușetoiu 8 noiembrie 2020

Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:

Spotify badge 330x80 1Apple Podcasts badgeGoogle Podcasts badge

Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!

 

[E2] – AMD: Campionul ZEN3

Salutare dragi supersonici, mă numesc Florin Mușetoiu și voi fi gazda dumneavoastră pentru următoarea jumătate de oră.

În emisiunea de astăzi vom vorbi tot despre compania AMD dar de data aceasta legat de noua serie de procesoare, si anume Zen3 sau seria 5000.

Dupa cum aminteam in emisiunea trecuta AMD primea in 1982 licenta pentru a produce procesoare X86 de la Intel.

Daca la inceput acestia produceau clone fidele ale procesoarelor companiei rivale, la scurt timp acestia au inceput sa imbunatateasca arhitectura lor si astfel reuseau sa devanseze Intel, fapt care nu i-a bucurat deloc pe cei din tabara albastra, acestia incercand sa retraga licenta x86.

Dupa mai multi ani pierduti prin tribunale in, 1994 Tribunalul Suprem din California avea să dea dreptate celor de la AMD, astfel compania reusea sa primeasca în 1996 dreptul de utilizare al microcodului de procesoare Intel x386 si x486, dar fără posibilitatea de a dobândi acces la viitoarele generatii de procesoare.
Cele doua companii aveau sa mai faca un schimb de licentiere mai tarziu. AMD perioada 1999-2003 avea sa extinda arhitectura procesoarelor sale de la 32biti la 64biti.. de aici venind si termenul de x64, set de instructiuni care ultreior si Intel s-au vazut nevoiti sa-l adopte, asta doar dupa ce varianta lor de arhitectura pe 64 biti nu a avut succes.

In 2000 AMD devenea prima companie care reusea sa atinga bariera de 1GHz cu procesorul Athlon.

Intre anii 1999-2005 parea ca nimic nu putea sta in calea companiei, aceasta reusind sa puna pe piata o grama de produse care reuseau sa satisfaca toate exigentele in materie de performanta dar sa aibe grija si de cei cu buzunare mai saracacioase.

Tot in aceasta perioada compania s-a vazut nevoita sa implementeze un sistem de PR ( perfromance rating) datorita faptului ca procesoarele lor, desi rulau la o viteza mai mica decat cele Intel, reuseau sa fie net superioare acestora.

De mentionat ca in acea vreme cumparatorii se uitau direct la viteza scrisa pe cutie si nu bagau de seama ca pot fi diferente de performanta chiar asa de notabile.

2005 marcheaza era multi-procesoarelor, deja apareau primele variante cu 2 core-uri si anume Athlon 64 X2.

Athlon 64 FX-60 lansat in 2003 avea sa fie ultima data cand AMD se mai putea lauda ca detine procesorul cu cea mai buna performanta in jocuri!

Incepand cu 2006 Intel avea sa lanseze procesoarele cu arhitectura Core 2 Duo, arhitectura care s-a dovedit a fi net superioara fata oferta rivalei sale. Acestia aveau sa`si consolideze si mai tare pozitia de leader pe piata cu fiecare produs lansat.

In 2011 AMD avea sa lanseze cea mai slaba arhitectura a lor de procesoare, si anume seria Bulldozer, arhitectura care in anumite teste nu reusea sa bata nici macar produsele pe care aceasta urma sa le inlocuiasca, in acelasi timp Intel reusea sa puna pe piata unul dintre cele mai de succes procesoare ale lor si anume i7 2600K… acest procesor practic demoland totul in calea sa!

Situatia devenise atat de neagra pentru AMD incat la finalul anului 2016, abia daca mai gaseai vre`un reviewer pe internet care sa mai ia in considerare si produsele lor.
Partea II
la sfaristul anului 2016 apareau deja primele zvonuri ca AMD avea sa revina in forta cu noua arhitectura Zen.

Internetul vuia la fiecare secunda cu noi detalii despre produsele ce aveau sa fie lansate in 2017…

Entuziasmul fanilor a fost atat de mare, incat compania a decis sa mearga pe mana acestora si sa se foloseasca de denumirea de Ryzen pentru noua gama de procesoare.

Ryzen venind din engleza de la cunvantul rise care inseamna a se ridica, semnificand astfel revenirea companiei, daca nu la varf macar la un nivel competitiv!

Targetul companiei era de o imbunatarie a instructiunilor pe ceas, adica IPC… termen care se refera la cate instructiuni pe un ciclu de ceas poate calcula procesorul, de 40% dar acestia au reusit in final sa creasca performanta cu peste 52%

Acum .. va dati si voi seama cat de slaba era vechea arhitectura a companiei.

Zen venea cu o abordare noua la ceea ce inseamna designul unui procesor! Acesta era fiind format din 2 componente majore, cipul de IO, cip care se ocupa cu conectivitatea catre exterior a procesorului, asta insemnand controlerul de memorie, USB, linile de PCI-Express etc, si ceea ce AMD numeste CCD (Core Chipplet Die) practic aceasta componenta fiind procesorul traditional.

Lucrurile se complica putin aici dar nu cu mult … un CCD avea sa fie compus din 2 CCX ( adica core complex), ce inseamna asta? Pai AMD a reusit sa lipeasca practic 2 procesoare de cate 4 core`uri intr`unul singur.

De ce au facut asta va intrebati, pai simplu, in procesul de fabricatie, AMD avea sa castige foarte mult la capitolul defecte, astfel compania reusea sa aduca pe piata Procesoare cu 6 sau 8 core`uri la pret care rivaliza cu procesoarele intel cu doar 2 sau 4 core`uri.

O alta noutate cu care compania mai venea era asigurarea suportului platformei AM4 (adica a placii de baza) pana in 2020! Lucru … care intr`o oare care masura s-a si intamplat. De ce spun asta … pai placile de baza lansate in 2017 adica X370 si B350, desi au fizic acelasi socket AM4 pentru procesor, acestea din pacate nu pot primi noile procesoare Zen3. Placile de baza cu chipset X470 si B450 si mai noi , vor putea folosi procesoare Zen3 abia dupa un update de BIOS.
Deja simt ca v-am facut capul calendar cu atatea date tehnice… dar cum stam cu performanta ?

Ei .. AMD revenise dar inca nu convingator! Avea sa castige in anumite teste dar tot odata nu reuseau sa castige decisiv coroana performantei in gaming. Totusi Efectul Zen nu s-a lasat mult timp asteptat! Intel vazanduse obligata sa inlocuiasa deja proaspat lansata seria 7000 in acelasi an cu seria 8000 care deja crestea numarul de core`uri de 4 la 6, asta daca vorbim de platforma mainstream adica prcesoarele pe care marea majoritate a consumatorilor le cumpara!

Daca in 2016, datorita lipsei de competitie, Intel avea curajul sa ceara 1000$ de dolari pe un procesor cu 8 Core`uri si 1700$ pentru unu cu 10! Ei bine 4 ani mai tarziu acestia se vedeau nevoiti sa vanda 18 core`uri la 1000 de dolari si 10 pentru 500 de dolari! Tineti cont ca aceste preturi sunt cele recomandate de producator si nu conti taxe vamale sau tva.

Partea III

Ei bine dragilor am ajuns si la partea cea mai savuroasa, sa vorbim despre noua lansare a procesoarelor Zen3, procesoare care incepand cu data de 5 noiembrie se afla deja pe rafturile magazinelor virutale! Dar tot odata, NDA`ul impus de AMD, adica Non discosure agreement, a fost ridicat, astfel avem acces la toate datele necesare legate de performanta noilor chipuri.

Aaaa paiii .. sunt rapide … foarte rapide … gata, pa, la revede ne auzit pe data viitoare!

Hheheh glumeam, dar inainte de a discuta cifre si cat de buna este noua generatie, vreau sa discut pe scurt partea tehnica si ce noutati aduc aceste procesoare!

Daca pana acum un CCD era compus din 2 CCX de cate 4 nuclee fiecare, de data aceasta ingierii au decis ca CCD`ul sa fie compus dintr`o singura bucata de 8 nuclee… ce inseamna asta?

Pai inainte cele 4 core`uri aveau la dispozitie cate 16 MB de chache Level 3. Daca unul dintre core`uri avea nevoie de date care se aflau in cache`ul celuilalt CCX aceastea trebuia sa preia informatia de acolo trecand mai intai prin chipul de IO. Aceasta operatiune provoca o latenta destul de ridicata in functionarea procesorului, datorita acestei proceduri, Procesoarele produse de catre AMD nu reuseau sa doboare alternativele de la Intel in jocuri desi pe partea de productivitate erau extrem de competitive!

Acum cu noua arhitectura, procesorul are la dispozitie toti cei 32MB de cache L3 fara a mai fi nevoie de a trece prin chipul de IO alaturi de numeroase alte modificari aduse arhitecturii, noile chipuri se lauda cu o performanta 19% mai mult IPC, adica instructiuni pe ceas!

Asta traducadu-se intr`o perfromanta de aproximativ 26% mai rapid decat generatia anterioara!

Dar .. astea sunt cuvintele companiei! Oare… au si dreptate?

De notat ca de data aceasta AMD au ales sa nu mai includa un cooler in cutia procesoarelor cu 8 nuclee in sus, cooler care personal, desi arata dragut, nu este unul dintre cele mai eficiente de pe piata, recomandare ar fi achizitionarea unui cooler mai bun!

Noua echipa la start este urmatoarea.

R5 5600X 6 nuclee si 12 threads la 3.7GHz viteza de baza, si boost 4.6 GHz la un TDP de 65W are un pret de pornire de aproximativ 1500 Lei

5800X 8 nuclee 16 threads, 3.8 GHz baza si 4.7 Ghz Boost la 105W TDP si un pret de aproximativ 2350 lei

5900x are 12 nuclee si 24 threads 3.7 Ghz baza si 4.8 GHz boost la un pret de aproximativ 2900 lei

Si nu in ultimul rand 5950X 16 nuclee, 32 threads , 4.9 Ghz boost si 105W la un pret de aproximativ 4300 lei

Acum ca am facut cunostiinta cu seria 5000, cum se comporta in aplicatii ? Ei bine .. dupa cum probabil ati ghicit, extrem de bine…

Pe partea de productivitate, noua gama reuseste sa castige foarte detasat nu doar fata de generatia pe care o inlocuieste dar si fata de tot arsenalul Intel.

In medie am observat ca 5900X are o performanta de pana la 20% mai buna decat competitorul sau direct, adica i9 10900X de la Intel si toate astea la un consum de curent semnificativ mai mic de aproape 30%. Pe partea de gaming , lunad in considerare mai multe jocuri, acest procesor reuseste sa fie la egalitatea cu 10900K, in conditiile in care placa video folosita a fost un RTX 3090

5600X desi are doar jumatate din numarul de nuclee ale fratelui mai mare 5900X, acesta nu se lasa deloc batut! In aplicatiile de productivitate reuseste sa fie si el tot cu aproximativ 20% mai rapid decat competitorul direct adica Intel i5 10600K, un procesor care dispune si el la randul lui tot de 6 nuclee! Sa mai adaug ca si aici AMD reuseste sa termine toate testele cu un consum de energie mai mic de aproximativ 20%?

Pe partea de gaming 5600X se descurca la fel de admirabil, reusind sa fie egal sau chiar mai rapid decat i5`ul de la Intel.

Cand vorbim de productivitate este clar ca 5900X sau 5950X vor fi titanii!

Dar cand vorbim de gaming, pentru pretul de aproximativ 1500 lei 5600X este un procesor care nu este de trecut cu vederea, acesta fiind cot la cot cu fratii mai mari pe acest domeniu.

Nu stiu voi dar eu inca nu`mi revin din tot ce a putut sa ne prezinte AMD in decurs de o luna…

Din compania care aproape ca se destrama acum 5 ani sa revina cu produse de top si sa reuseasca sa lupte contra 2 companii mult mai mari decat aceasta.

Cam atat am avut de spus pentru azi, Va doresc un sfarsit de saptamana minunat plin de muzica buna intr`un Super Weekend la SuperSonic Radio.