Acum

Title

Artist

Acum

Supersonic Club

13:00 16:00

Acum

Supersonic Club

13:00 16:00

Background

SUPER TECH FAN [E9] – Prădătorul Acer și înARMarea Microsoft și Apple

Florin „Bubu” Mușetoiu 2 ianuarie 2021

Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:

Spotify badge 330x80 1Apple Podcasts badgeGoogle Podcasts badge

Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!

 

[E9] – Prădătorul Acer și înARMarea Microsoft și Apple

Va salut dragi prieteni, Florin Musetoiu sunt eu si va invit alaturi de mine la o noua emisiune Super Tech Fan.
Iata ca abia a trecut o sapatamana din noul an si deja companiile din domeniul IT se pregatesc pentru noi lansari de produse.

CES 2021, adica Consumer Electronics Show din Las Vegas, se apropie si el cu pasi repezi pentru o saptamana plina de noi lansari, acesta va avea loc intre 11 si 14 ianuarie, acolo unde organizatorul anunta ca aproape 1000 de firme isi vor prezenta noile produse, deci va urma o saptamana plina de noi informatii.

In episodul trecut vorbeam despre monitorul de gaming de la ASUS si anume PG329Q de 32 inchi, un monitor IPS cu 175 HZ, de data aceasta ACER ne face o surpriza si anunta ca isi mareste portofoliu sau de monitoare de gaming Predator si Nitro cu 3 noi modele.

Primul pe lista este Predator XB273U NX, un monitor de 27” cu o rezolutie de 2560×1440 pixeli si un incredibil refresh rate de 275Hz (overclockat) si raspuns al pixelilor de pana la 0.5ms grey to grey, pentru a livra o experienta de neegalat in ceea ce priveste gamingul datorita refresh-ului foarte mare astfel inlaturand efectul de tearing. Fiind un monitor capabil de de a afisa imagini HDR, XB273U NX se bucura si de o gama de culoare de 95% DCI-P3 ceea ce confera monitorului posibilitatea de a afisa culori foarte vibrante si nuante de negru cat mai inchise, iar tehnologia Agile Splendor IPS, face ca imaginile afisate se fie clare chiar si la unghiuri foarte mari de vizionare.

Daca tot vorbim de un monitor de gaming atunci nu putea lipsi si certificatul Nvidia GSync pentru a putea savura sesiuni de gaming fara efectul de tearing, iar nou lansatu Nvidia Reflex Latency Analyzer da posibilitatea gamerilor sa masoare timpul de raspuns intre interactiunea cu mouse-ul, adica apsarea unui buton, pana in momentul cand actiunea respectiva are loc pe ecran, de exemplu un focul armelor. Pretul recomandat de producator pentru acest model ar fi de 1180 Euro.

Acer Predator XB323QK NV este al doilea monitor prezentat de catre compania Taiwaneza, acesta are 31.5 inchi cu o rezolutie 4K, adica 3840×2160 pixeli si o rata de improspatarea de 144Hz, fata de primul model acesta este un monitor din gama G-Sync Compatible, adica suporta ambele standarde si anume Nvidia GSync si AMD FreeSync. Acesta suporta standardul HDR 400 o gama de culoare DCI-P3 de 90%, tehnologia Acer Agile Splendor IPS.

Pretul acestui model este de 1200 Euro.

Ultimul pe lista este Acer Nitro XV282K KV, acesta este un monitor 4K de 28 de inchi, cu un contrast declarat de catre producator de 100 milioane la 1 si o gama de culoare de 90% DCI-P3 iar rata de improspatare a imaginii este de 144Hz, si la fel ca modelul anterior este certificat HDR400. fiind un monitor de gaming acesta suporta la randul lui AMD Free Sync Premium fiind destinat si pentru iubitorii de console din ultima generatie, adica Play Station 5 si Xbox Series X.

Modelul de 31.5 inchi si cel de 28 de inchi ambele vin cu ceea ce Acer numeste Vision Care 4.0, ceea ce reprezinta o suita de tehnologii care ajuta in a proteja vederea atunci cand utilizatorul petrece mult timp in fata monitorului, ca sa le enumeram LightSense si Adaptive lighte se ocupa cu ajustarea automata a luminozitatii monitorului in functie de lumina ambientala, Color Sense modifica temperatura culorilor pentru a se imbina armonios cu lumina ambientala si pentru a reduce oboseala, Proxi sense reaminteste utilizatorul de faptul ca a petrecut prea mult timp in fata monitorului si ca ar fi bine sa ia o pauza.
Pretul acestui model este de 950 euro.

Cu aceste doua monitoare Acer devine tot odata si prima companie care primeste certificatul TUV Rheinland Eyesafe, certificat care atesta ca aceste monitoare au fost special concepute pentru a emite lumina albastra mult mai putina decat standardul actual al LCD-urilor aflate pe piata.

Monitoarele de 28 si 31.5 inchi au la conectivitate doua porturi HDMI 2.1, un singur port Display Port 1.4 , un Hub USB 3.0 cu 4 porturi si iesire adio. Includ si 2 difuzoare de 2 si respectiv 4W.

Perioada de lansare ar fi Mai 2021.

Daca tot am laudat in emisiunile anterioare noile produse de la Apple care au la baza noul procesor produs de catre acestia, si anume M1. Chip care se afla la baza noului Mac Book Air, Mac Book Pro, ambele de 13” si noul Mac Mini, ei bine, un alt device cu procesor ARM a trecut pe sub vederea tuturor desi vine de la o companie la fel de mare, si anume Surface Pro X generatia 2, produs de catre Microsoft.

Daca lansarea Apple s-a bucurat de un succes enorm, desi la inceput multa lume erea sceptica in ceea ce priveste pefromanta reala a chipului M1, ei bine noua tableta Microsoft pare ca nu se misca din loc iar industria IT nu prea o baga in seama.

Ironia face ca Microsoft sa fie de fapt compania care a lansat de ceva timp produse cu un sistem de operare de desktop, cu suport ARM, si anume WIndows RT si Windows 10, asta insemnand circa anii 2012 .. Iar Surface Pro X a fost lansata chiar cu o luna inaintea anuntului celor de la Apple.

Desi ambele companii au lucrat pentru a putea aduce suportul ARM pe propriile sisteme de operare, adica MacOs si Windows, strategia fiecarei companii este foarte diferita.

In 2012 Microsoft lansa Windows RT pe prima lor tableta Surface, care era propulsata de un SOC produs de catre Nvidia si anume Tegra trei… tableta pe care cumparatorii au urat-o .. practic aceasta tableta nu prea putea rula multe aplicatii .. tableta fiind abandonata in 2015. Dar in 2016 Microsoft avea sa anunte Windows 10 pentru arhitectura ARM, un sistem de operare pe 64 de biti, propulsat de un SOD produs de catre Qualcomm si anume Snapdragon 835, pentru ca utilizatorul sa se bucure de facilitati de smartphone, cum ar fi conectivitatea 4G si o durata mare de viata a bateriei.

Laptopuri subtiri si usoare bazate pe procesoare ARM au aparut cu taraita pe piata, iar in 2019 Microsoft a lansat primul Surface pro X, laptop propulsat de un procesor Microsoft SQ 1 , care de fapt era un procesor Snapdragon 8Cx modificat, acesta era SOC-ul celor de la Qualcomm pentru laptop-uri. Apoi in 2020 Microsoft avea sa reinoiasca Surface Pro X cu noul SQ2, care la randul sau este o versiune modificata a lui Snapdragon ACX , dar de data aceasta generatia 2.

Ca de obicei, Microsot s-a axat pe partea software, lasand companii precum Qualcomm sa se ocupe de partea hardware. Dar Apple s-au gandit diferit, acesta fiind de fapt si sloganul companiei “Think Different” , toate telefoanele iPhone si iPad-urile produse de catre acestia au rulat pe procesoare si sisteme de operare produse de ei insisi, adica iOS si iPadOS.

Desi Microsoft a incercat sa adapteze sistemul de operare de pe Destkop sa ruleze pe device-uri mobile Apple a incercat invers, sa faca sistemul de operare mobil la fel de puternic ca cel de desktop, si se pare ca aceasta este strategia care da cele mai bune roade in final.

Apple ne-a arata de ceva timp prin intermediul ipad Pro cat de puternica poate fi aceasta combinatie, daca adaugi o tastatura si un mouse un iPad Pro poate fi o alternativa viabila in fata unui Laptop.

SOC-urile Apple M1 si Microsoft SQ2 reprezinta cele mai bune incercari de pana acum pentru a creea un procesor ARM suficient de puternic pentru a putea fi folosit intr-un laptop.

Ambele sisteme sunt rapide incat navigarea prin sistemul de operare si pe internet se bucura de o fluiditate excelenta chiar si in aplicatii de Office, ambele pornesc aproape instant, au posibilitatea de a folosi amprenta sau recunoastere faciala pentru securitate, iar durata de viata a bateriei este suficienta cat sa reziste o zi intreaga de lucru. Majoritatea userilor nici nu ar fi in stare sa distinga faptul ca laptop-ul pe care lucreaza nu are la baza un procesor Intel sau AMD cum ne-am obisnuit pana acum. Dar din pacate cam aici se opresc cuvintele de lauda catre ambele device-uri.

Pana acum Apple a facut valuri in domeniul IT cu noul procesor M1, nu doar la cat de rapid este in a rula aplicatii native pentru ARM dar si pentru cat de rapid este in a rula aplicatii X86 pe 32 biti cat si 64 biti prin emulare cu ajutorul Rosetta 2. Microsoft s-a miscat mai greu la capitolul acesta, reusind sa implementeze emulare X86 pe 64 biti abia pe la jumatea lui decembrie 2020 si asta abia pe versiunile Insider de Windows adica varianta Beta a sistemului de operare Windows pentru ARM.

Din pacate cand este vorba de performante in teste procesorul celor de la Apple pare de neatins, acesta fiind de peste 2 ori mai rapid decat procesorul celor de la Microsoft.

Ironia face ca si browserul Chrome sa nu fie suportat nativ pe Windows ARM desi acesta ruleaza nativ pe Chrome OS si MacOS ambele ruland pe ARM.

Cand vine vorba de emulare pe 64 de biti diferentele sunt colosale practic Surface Pro X este usor mai rapida decat un singur nucleu din cele 8 aflate in M1 cand vorbim de Cinebench R23. Pe cand multe alte aplicatii pur si simplu refuza sa ruleze pe laptop-ul celor de la Microsoft, in comparatie cu Apple unde M1 reuseste sa ruleze aproape toate aplicatiile X86.

Acum va intrebati care ar fi diferenta, pai e simplu, pe cand Microsoft a incercat sa ruleze toata partea de emulare X86 in mod software, Apple au inclus in chip-ul M1 un accelerator care sa accelereze aceasta emulare, astfel facand posibila rularea cu usurinta a programelor care au fost scrise cu cod X86.

Dar ca sa turnam sare peste rana, un MacBook Air cu procesor M1 poate rula intr-o masina virtuala Windows 10 pentru ARM si acesta sa reuseasca sa scaota scoruri mai bune decat Laptop-ul celor de la Microsoft care ruleaza nativ acest sistem de operare.

Si daca asta nu era destul, pretul laptop-ului celor de la microsoft este si mai scump cu $100 pentru varianta cu 16GB de ram , 256GB spatiu de scotare si tastatura care se vinde separat, in contrast cu un MacBook Air care are 16GB ram si 512GB SSD.

Procesoarele ARM par sa aduca o revolutie in ceea ce priveste mobilitatea noastra dar din pacate pentru cei de la Microsoft, abordarea lor lasa de dorit, nu doar in performanta cat si la pret, in acest moment produsele Apple fiind mult mai rapide si chiar mai ieftine.

Dar in acelasi timp se pare ca Apple ii ajuta indirect pe cei de la Microsoft, desi WIndows ARM este pe piata din 2017, developerii nu au dat prea mult interes platformei, dar nu ii invinuiesc, Microsoft avand un obicei de a renunta sau schimba platforma de la un an la altul, si aici ma refer la catastrofala lor abordare in ceea ce priveste sistemul de operare Windows Mobile. Dar odata cu aparitia lui M1 se pare ca mai toti developerii de software se ingramadesc sa aduca suport nativ pentru ARM. Pana si Microsoft s-au grabit sa aduca Office cu suport nativ pentru noul chip M1.

Un reprezentant Qualcomm a spus ca a fost nevoie de Apple pentru ca sa se valideze noul concept de procesoare pe ARM puternice astfel incat industria software sa il ia in considerare. INtre timp se pare ca si Microsoft a inceput lucrul la propriul procesor ARM, dar ramane de vazut cat de rapid va fi acesta, intre timp AMD si Intel isi vad viitorul oarecum amenintat.

Ca utilizator de Mac Book Air cu procesor M1, va pot spune ca acesta este un laptop incredibil de rapid, usor, silentios datorita faptului ca nu are ventilator iar autonomia pe baterie este fenomenala.

Este capabil sa ruleze aplicatii care nu demult erau de ne imaginat de neimaginat pentru a putea fi rulate cu succes intr-un laptop atat de mic, dar sa nu ne lasam dusi de val precum multi de pe internet o fac. Daca vorbim de Office, editare foto si editare video fara prea mari prentii acest mic device este excelent dar cand vorbim de poweruseri acolo unde este necesara o putere grafica sau un procesor cu multe nuclee, acesta inca nu este suficient de rapid pentru a inlocui un asemena sistem.

Dar cand punem in balanta ceea ce facem pe un PC care are nevoie de 250-300W acum putem face pe un laptop care are nevoie de doar 10 – 20W, parca altfel stau lucrurile.

Dragii mei eu atat am avut de spus pentru ziua de azi, va urez un weekend linistit alaturi de cei dragi si va las in compania muzicii, pe data viitoare!