Brânza franceză Morbier bate rivalul în instanța UE
Scris de Andreea pe 21 decembrie 2020
Producătorii de Morbier, o brânză franceză cremoasă cu o dungă neagră orizontală pe mijloc, au câștigat, vineri, lupta împotriva unui plagiat, după ce instanța superioară a Uniunii Europene a declarat că un produs asemănător și modul în care este comercializat ar putea induce în eroare consumatorii.
Produs în munții Jura, Morbier se bucură de denumirea de origine protejată (DOP) a Uniunii Europene din anul 2000, cu referire specială la dunga neagră-gri subțire ce trece prin centrul său. Linia distinctivă a apărut în secolul al XIX-lea, când producătorii de brânzeturi puneau cașul de la producția de seară într-o matriță rotundă, îl acopereau cu cenușă vegetală comestibilă peste noapte și apoi îl completau cu laptele provenit din mulsul de dimineață al vacilor.
Bătălia în instanță a lui Morbier pentru proprietatea produsului său a început în 2013, când o organizație pentru apărarea lui Morbier a dat în judecată producătorul de brânzeturi Société Fromagère du Livradois S.F.L. într-o instanță franceză, pentru încălcarea DOP și comercializarea unui sortiment de brânză cu același aspect. Organizația a pierdut cazul și un recurs ulterior făcut în 2017, dar un judecător a solicitat apoi îndrumarea Curții de Justiție a UE (CJUE), cu sediul în Luxemburg, ai cărei judecători au susținut argumentul producătorilor de brânzeturi Morbier. „Legislația UE interzice reproducerea formei sau aspectului unui produs protejat de un DOP, în anumite circumstanțe”, au decis aceștia.
Instanța a spus că, chiar dacă numele Morbier nu apare pe produsul sau ambalajul rivalului, reproducerea acestuia ar fi putut induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului, ceea ce nu este permis.
Sursă știre: todayonline.com
Sursă foto: Reuters