Acum

Title

Artist

Acum

Takeoff

06:00 09:00

Acum

Takeoff

06:00 09:00

Background

Adio, Biden!

Written by on 28 iunie 2024

Prima dezbatere prezidențială dintre Trump și Biden (și probabil ultima dintre cei doi) deși lipsită de genialitate oratorică sau de dezvăluiri letale a avut un câștigător atât de clar, Donald Trump, încât simpatizanții democrați au intrat în panică. Cu toate că Joe Biden a jucat „pe teren propriu”, protejat de regulile gen „moartea pasiunii” forțate de stafful de campanie democrat la negocieri și stabilite de gazda CNN (una din televiziunile „de casă” ale sistemului), prestația lui a fost deplorabilă.

De fapt, nu a fost o dezbatere, ci două interviuri paralele, cu un minimum de interacțiune între candidați care, simbolic, nici măcar nu și-au strâns mâinile, nu s-au salutat în vreun fel. Microfoanele celor doi competitori nu au funcționat simultan, tocmai pentru a face polemica imposibilă. Publicul nu a existat, atmosfera de comunicare aseptică protejându-l, din nou, pe Biden. S-a făcut totul pentru a echilibra șansele, dar nu s-a reușit. Dacă la început se previziona un procent de 55 la 45 în favoarea lui Trump, la finalul celor 90 de minute, Trump câștigase cu 67 la 33 la sută, conform statisticilor CNN! Dezastru!

Joe Biden

Dezbaterea a avut ca scop, ca de obicei, câștigarea votanților nehotărâți, mai ales a celor din așa-zisele „swing states”, și nu a celor deja convinși, din nucleul dur al propriilor electorate ale partidelor. Iar aici, Trump pur și simplu și-a demolat oponentul la nivel de imagine. În timp ce Trump și-a temperat discursul, a evitat răspunsurile tranșante la întrebările incomode și a fost tot timpul concentrat și sigur pe el, Biden a părut atât de obosit, de dărâmat, de lipsit de vitalitate și de spirit combativ, atât de pierdut pe alocuri, încât primul gând care îți venea în minte era: „Cum ar mai putea conduce acest om Statele Unite pentru încă 4 luni, nu pentru încă 4 ani?”. Iar al doilea: „Chiar nu vă e milă de acest bîtrân neputincios?” Ideile pe care președintele în exercițiu le-a exprimat, aproape că nu au mai contat în fața impresiei generale de fragilitate fizică și psihică pe care a lăsat-o!

După confruntare, la cald, jurnaliștii CNN au concluzionat în marea lor majoritate că Trump a câștigat clar dezbaterea și l-au aruncat pe Biden la lei. Am convingerea că Partidul Democrat își va schimba candidatul până la Convenția din 19-22 august. Deja presa arondată și-a modificat agenda și nu îi mai acoperă handicapurile actualului președinte. Pentru Biden e gata! În această noapte, totul s-a terminat!

De fapt, cred că înlocuirea sa este plănuită de mai mult timp în laboratoarele democraților, însăși planificarea dezbaterii atât de devreme, la final de iunie, având scopul de a oferi o justificare publică a schimbării propriului candidat, din motive medicale, cu atât de puțin timp înaintea scrutinului prezidențial! Nu cred că democrații informați au intrat în panică după această noapte, ci doar că se țin de plan! Iar presa obedientă îi urmează! Va urma victimizarea lui Biden și o campanie pe repede înainte pentru noul candidat democrat. Altfel, dacă Biden se încăpățânează să nu se retragă, dezastrul îi așteaptă pe democrați după colț nu doar la alegerile prezidențiale ci și în Congres!

De Alfred Vasilescu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *