EQUILIBRIUM [E4] – Minciuna la nivel psihologic și psiho-social
Alfred Vasilescu 12 martie 2021
Abonează-te la podcastul Equilibrium dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:
Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!
[E4] – Minciuna la nivel psihologic și psiho-social
După ce, în episodul precedent v-am prezentat consecințele utilizării minciunii pe scară largă, în domeniul abstract al conceptelor și efectele devastatoare pe care aceasta le poate produce în domeniul educațional, la nivel ideologic și prin alterarea adevărului istoric, ceea ce conduce la erodarea societăților, la degradarea valorilor și la prăbușirea civilizațiilor, în episodul de astăzi vom face o introspecție la nivelul psihologic, individual, arătând cum funcționează mecanismul ideatic și lingvistic al minciunii ca autoînșelare, apoi vom prezenta conceptul de minciună la nivel psiho-social, adică despre cum devine ea un indicator al personalității omului în colectivitate, ce patologii indică utilizarea ei în exces, ce ne spune minciuna despre conformismul indivizilor în colectivitate, despre vârsta indivizilor și cum este ea utilizată ca armă în comunicarea interpersonală.
În acest episod veți afla despre:
– Palierul cel mai intim al minciunii, locul comun al frustrărilor, neîmplinirilor, dorinţelor, tabúurilor, cel care se regăseşte în psihicul uman sub forma autoînşelării. Vom vedea că mintea umană se poate dedubla în două entităţi, partea care înşeală şi partea care este minţită. Adică, în mintea fiecăruia dintre noi poate zace un Dr. Jekill și un Mr. Hyde!
– Ipostazele pe care le poate lua autoînşelarea.
– Minciuna la nivel psiho-social.
– În ce fel se propagă minciuna între emiţător şi receptor, care sunt trăsăturile de personalitate ale sursei ce potenţează actul înşelării prin limbaj, cum evoluează aceste abilităţi psihofizice în timp, care sunt stimulii sociali favorizanţi ai fenomenului în diferite configuraţii ale mediului comunicării şi cum arată modelul transmiterii minciunii la nivel psiho-social.
– Relația dintre minciună și personalitatea individului.
– Varietățile de mincinoși și tipologiile lor clinice.
– Minciuna și diferitele ei patologii.
– Minciuna la diferite vârste ale omului.
– Minciună și conformism social.
– Fereastra lui Johari.
– Teoria câmpurilor informaționale.
E fascinant și îngrijorător, în același timp! Dar e mai bine să fiți informați, lucizi, chiar dacă adevărurile sunt neplăcute!