Acum

Title

Artist

Acum

Supersonic Cinema

16:00 17:00

Acum

Supersonic Cinema

16:00 17:00

Background

SUPER TECH FAN [E11] – Ceasuri deștepte, plăci be bază și Google Pixel 5

Florin „Bubu” Mușetoiu 17 ianuarie 2021

Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:

Spotify badge 330x80 1Apple Podcasts badgeGoogle Podcasts badge

Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!

 

[E11] – Ceasuri deștepte, plăci be bază și Google Pixel 5

Va salut dragii mei si bine v-am regasit la o noua emisiune cu si despre tehnologie. Daca in trecut am tot vorbit despre telefoane si ce modele noi urmeaza sa se lanseze, astazi as dori sa discutam putin si despre un accesoriu pe care personal pot spune ca l-am cam ignorat, si asta in mare parte datorita faptului ca trebuie sa fie incarcat aproape zilnic, cel putin unele modele!

Daca nu ati ghicit despre ce este vorba, ei bine, astazi o sa ne uitam la smart watch-uri. Aceste mici device-uri devin din ce in ce mai populare in ziua de astazi inlocuind cu succes, dupa nevoi, un ceas de mana traditional. Un smart watch este capabil sa faca o multitudine de lucruri fata de un ceas traditional, va poate ajuta in rutina zilnica prin afisarea email-urilor importante, mesaje primite sau un reminder pentru diverse intalniri. Un alt aspect important al unui smartwatch este ca va poate monitoriza starea de sanatate, fapt care s-a dovetit destul de benefic pentru unii utilizatori, conform unei stiri, un cetatean din statele unite a fost avertizat de al sau smartwatch ca ceva nu este in regula cu inima sa, ulterior la medic s-a dovedit ca acesta suferea intradevar de o afectiune cardiaca iar smartwatch-ul a fost de mare folos aici detectand problema din timp.
Astfel de stiri m-au pus pe gand sa imi caut si eu un astfel de ceas destept! Un alt avantaj ar mai fi si posibilitatea platii direct cu ceasul, acolo unde este posibila aceasta functionalitate.

Primul pe lista este un ceas produs de catre Samsung si anume Gear S3, desi sunt utilizator de produse Apple va pot spune ca smartwatch-ul Gear S3 are un design mai traditional de ceas si il prefer peste design-ul unui Apple Watch.

La prima vedere acest ceas te poate duce in eroare deoarece forma nu il tradeaza ca fiind un gadget modern electronic, constructia lui este una foarte robusta rezistent la apa, praf si lovituri. Culoarea este un gri metalizat iar impreuna cu design-ul classic, acesta poate fi folosit cu success si ca accesoriu pentru un costum.

Navigarea interfetie se face cu ajutorul ramei rotativa din jurul ecranului, iar modul in care se roteste este unul foarte satisfacator. Dar roata nu este singurul mod de folosire, ecranul Super AMOLED de 1.3 inchi are functie touch.

Aspectul ceasului poate fi modificat din aplicatia Companion din PlayStore. Samsung Galaxy S3 are in lista de senzori cam tot ce va puteti dori de la un astfel de devices, senzor de lumina, accelerometru, detectarea ritm cardiac si giroscop. Se poate raspunde la apeluri telefonice si mesaje sau alerte pentru intalniri importante.

Dar dupa cum spuneam si la inceput, daca este folosit si pentru convorbiri, bateria nu tine mai mult de o zi maxim 2. Dar unii utilizatori raporteaza pana la 3 -4 zile de utilizare normala cu functia de Always on Display dezactivata.

Un alt smartwatch cu un pret decent este Garmin Forerunner 35. Daca Galaxy S3 incerca sa imite look-ul unui ceas classic, Garmin merge in directia opusa si adopta un look mai modern, adica un ecran dreptunghiular plat. Acesta este un ceas midrange si este destinat mai mult consumatorilor care fac des activitati sportive. In comparatie cu Galaxy S3 acest ceas are dimensiuni mai reduse ceea ce il fac ideal si pentru persoane cu incheierturi mai mici. Ca senzori Garmin Forreruner 35 vine cu un tracker GPS conceput special pentru alergat sau mersul pe bicicleta, de fapt compania fiind recunoscuta pentru device-urilor lor dedicate in acest scop iar monitorizarea batailor inimii poate fi stocata si intr-o baza de data online, dar nu se limiteaza doar la acestea, smartwatch-ul poate masura numarul de pasi, caloriile arse cat si minutele de activitate intensa de pe timpul zilei.

Ecranul este monocrom de 1 inch, cu margini foarte largi comparativ cu alte modele, facut special pentru a putea fi vizionat cu usurinta in lumina puternica si nu are functionalitate de touch screen iar bateria tine pana la o saptamana!

Este rezitent la apa de pana la 50m asa ca pentru cei care sunt mai activi si sunt si impatimiti ai innotului, nu au de ce sa-si faca probleme in privinta acestuia.

In cazul in care design-ul spartan al lui Garmin Forrerunner 35 nu va este pe plac atunci FitBit Versa Lite va sare in ajutor.
Cu un desing minimalist dar cu o gama variata de culori, precum alb, lilac, marina blue, mulberry si charcoal, si un ecran color de 1.34 inchi cu touch face din acest smartwatch unul dintre preferatele mele. Stilul minimalist il face ideal pentru a putea fi purtat si la munca dar si la sala sau chiar in timp ce dormiti. Modul de monitorizare a somnului va poate oferi recomandari in ceea ce priveste ora de culcare si poate oferi o alarma silentioasa pentru a micsora nivelul de disconfort atunci cand trebuie sa va treziti.
Corpul ceasului este din aluminiu iar ecranul este Gorilla glass ceea ce confera senzatia unui produs bine construit. Legat de bratara acestea se pot schimba cu altele originale de diferite culori sau se pot folosi si alte modele fiind o marime standard.

Ca functii, acestuia i se pot modifica fata ceasului, poate afisa notificari de la diverse aplicatii de mesagerie. si poti chiar raspunde rapid direct de pe ceas. Poate primi si apeluri telefonice.

Pentru ca Fitbit sunt cunoscuti ca un brand de produse dedicate sportivilor acesta nu dezamageste, exista pana la 15 moduri de exercitii sportive pentru monitorizare si afisarea de statistici ale diverselor antrenamente. Dar monitorizeaza bataile inimii, pasii si caloriile arse din timpul zilei.
Bateria se incarca in aproximativ 2 ore folosind incarcatorul special si are o durata medie de viata de aproximativ de pana la 3 zile si bineinteles ca acesta este rezistent la apa de pana la 50 de metrii.

PARTEA II
Daca saptamana trecuta treceam in revista iminenta lansare in lunile care urmeaza a noii generatii de procesoare Intel, si anume seria 11 cu nume de cod Rocket Lake iata ca producatorii de placi de baza nu s-au lasat asteptati si deja pregatesc noi modele bazate pe chipsetul Z590.
MSI isi incepe gama cu Z590 A PRO la un pret recomandat de 185 euro, MPG Gaming Plus la 260 Eurom MPG Gaming Carbon WIFI 314 euro MEG Z590 Unity 379 de euro si MEG Z590 Godlike 999 euro, acestea fiind doar o parte din cele 12 placi de baza anuntate.
Lista placilor ASUS consta din 13 modele marea majoritate fiind disponibila cu inceputul lui Februarie 2021 , ca preturi de start avem la 189 Euro Asus Prime Z590M Plus , Prime Z590A la 277 euro, Strix Z590E Gaming WIFI 378 Euro Maximus XIII Apex 505 si se termina cu cap de linite ROG MAXMUS XIII EXTREME GLACIAL la uluitoarea suma de 1516 euro.
Oferta Asrock este usor mai saraca fiind compusa din doar 5 modele cu preturi intre $194 pentru Z590 Steel Legend, pana la $429 pentru Z590 Taichi.
Legat de performantele noii serii de procesoare, internetul a inceput sa vuiasca de o gramada de zvonuri legate despre acestea.
Modelul i5 11400 a fost vazut in baza de date GeekBench 5 cu o performanta de pana la 12% mai buna atunci cand vorbim de lucru pe un singur fir de executie. Acest procesor cu 6 nuclee si 12 fire de executie aare o viteza de baz de 2.9 Ghz si un boost de 4.3 Ghz si un TDP de 65W. Si fratii sai mai mari 11700K si 11900K au fost observati in aceeasi baza de date a programului de teste GeekBench 5. Acestea reusind sa devanseze cu cateva procente cele mai bune procesoare AMD Zen3 dar momentan inca nu se stiu mai multe detalii exacte.
Sa nu uitam ca pana si Intel in demonstratiile lor au prezentat o performanta de aproximativ 4% mai buna decat procesoarele competitiei,punand fata in fata noul i9 11900K si Ryzen 9 5900X.
Dar Rocket Lake nu este singura lansare de procesoare pe care Intel o are pregatita pentru acest an, conducerea anuntant ca sunt in grafic pentru a lansa procesoarele din generatia a 12-a si anume Alder lake in a doua jumatate a anului.

Si pentru ca tot am vorbit de competitie, AMD nu au stat nici ei cu mana in san si au prezentat noua serie de procesoare pentru laptopuri si anume Cezzane. Serie ce include 9 noi procesoare, incepand cu Ryzen 5 5600HS, un procesor cu 6 nuclee si 12 fire de executie, 3GHz viteza de baza si 4.2 Ghz boost si toate acestea in doar 35W. Si terminand cu cel mai performant dintre ele Ryzen 9 5980HX un procesor cu 8 nuclee si 16 fire de executie 3.3Ghz viteza de baza si 4.8Ghz viteza de boost.
Ryzen 9 5980HS, al -2lea procesor ca performanta din noua gama, a fost zarit in teste pe internet intr-un Notebook Asus ROG Flow X13 avand o viteza cu pana la 30% mai buna decat actuala generatie de procesoare mobile de la AMD si anume 4900HS.
Fie ca esti fan AMD sau Intel un lucru este cert, acum ne putem bucura de o competitie acerba intre cele doua companii iar de castigat nu avem decat noi, consumatorii!

PARTEA III
A trecut ceva timp de la lansarea lui Google Pixel 5 si acum putem sa ne face o parere buna despre acest terminal. Intr’o lume plina cu telefoane cat mai mari acest telefon pare sa aiba marimea perfecta pentru persoanele cu maini mai mici. La 6” este usor mai mare decat iPhone 11 Pro dar mai mic decat terminalele din zona mare acolo unde ne intreptam spre 7” .
Designul acestui terminal este foarte minimalist ceea ce face ca Pixel 5 sa intre in buzunarul pantalonilor cu usurinta si sa nu atraga atentia asupra lui. Modulul de camera desi are o mica bordura acesta este aproape la acelasi nivel cu spatele. Un alt plus in ochii mei este materialul din care este facut telefonul., Google ales sa foloseasca aluminiu reciclat invelit in plastic. Cei cu telefoane care au spatele din sticla stiu foarte bine cat de grijuliu trebuie sa fii cu acestea pe ambele parti! Nu si cu Pixel 5!
Motivul pentru care spatele telefonului nu este in totalitate din aluminiu este pentru ca Google a dorit sa includa si incarcare wireless, incarcare care merge foarte bine plin plastic sau sticla dar nu si prin aluminiu. Au reusit sa faca asta prin decuparea unei zone din spatele telefonului unde se afla bobina de incarcare wireless apoi au acoperit tot spatele telefonului cu material din plastic pentru a face totul uniform.
Cat de durabila este aceasta combinatie inca nu se stie .. am incercat sa caut pe internet posibile povesti despre acest subiect dar nu am gasit.
Ecranul este plat si incojurat de o margine subtire iar camera de selife este decupata in partea din stanga sus a acestuia. Personal ador telefoanele cu ecran plat, un mare plus al acestora fiind aplicarea unei folii de protectie, nu mai trebuie sa iti faci griji ca marginile nu sunt perfect lipite. Rezolutia este 1080p AMOLED cu o rata de improspatare de 90 de hertzi. Nu este cel mai calitativ ecran dintre toate telefoanele dar nu este un ecran slab nici pe depate! Desi alte telefoane vin cu ecrane cu 120 Hz , acesta nu dezamageste cu nimic in ceea ce priveste fluiditatea animatiilor pe ecran, iar in acelasi timp ajuta si la viata bateriei.
Daca pe Pixel 4 Google avea deblocare faciala precum vedem si pe telefoanele de la Apple,. de data aceasta acestia au renuntat la aceasta optiunie, acum ce sa spun .. in vremurile acestea in care trebuie sa putram masti, nu pot sa va spun cat de greu este sa deblochezi un telefon atunci cand ai masca, practic esti fortat sa folosesti codul pin. De data aceasta deblocarea se face cu ajutorul unui cititor de amprenta pe spatele acestuia. Senzor care mai are si o functionalitate in plus , daca tragi cu degetul in jos pe acesta, telefonul va afista zona de notificari ca si cum ai trage in jos din partea superioara a ecranului. Din pacate se pare ca acesta este destul de sensibil la umezeala, refuzand sa mai functioneze, acesta necesitand o curatare in prealabil inainte de folosire.
Difuzorul pentru apeluri este ascuns sub ecran ceea ce face destul de ciudata utilizarea pentru ca modifica calitatea sunetului iar cand vizionati filme pe telefon difuzorul din partea inferioara a acestuia este de o putere mult mai mare.
O alta functie inlaturata de pe telefon este cea de a strange pentru a activa asistentul Google fara a mai fi nevoie de comanda vocala.
Cipul care se ocupa de prelucrarea HDR a fost si el inlaturat, iar procesorul telefonului este doar un Snapdragon 765G, un procesor mediu avand in veder pretul terminalului. Pixel 5 vine cu 8GB de ram si 128GB spatiu de stocare, iar bateria este de 4000 mAh.
Dar nu va speriati combinatia de procesor si capacitatea bateriei face ca pixel 5 sa reuseasca sa aibe o autonomie de aproximativ o zi si jumatate …reusind in acest timp o utilizare de aproximativ 6 – 7 ore de utilizare cu ecran aprins.
Iar ca sa nu uit, incarcarea wireles poate sa fie si inversa, astfel puteti sa va incarcati castile wireless folosind telefonul.
legat de partea de soft, Google livreaza Android de baza, curat si fara alte aplicatii inutile, avantajul fiind si acela ca aceste terminale sunt mereu primele care primesc noile versiuni de Android.
Legat de camere , Pixel a ales simplitatea, o camera Ultra wide de 16Mpx si o camera normala de 12.2 Mpx. Pozele sunt clare iar camera reuseste sa capteze un dinamic range foarte bun, dar usor desaturate. Acest lucru poate fi vazut si ca un bonsu pentru ca da libertate utilizatorului sa editeze pozele dupa plac. De fapt la capitolul hardware Google nu a schimbat nimic in ceea ce priveste camera. Camera de selfie este decenta dar ii lipseste modul de ultra wide iar dinamic range=u l lasa de dorit, insa unde exceleaza este stabilizarea camerei de pe spate, aici Google au reusit sa implementeze un sistem de stabilizare software foare bun!
Ca incheiere o sa va intrebati de ce Google a inceput sa scoata din specificatii .. in mare parte acestia au realizat probabil ca nu are rost sa se bata la top cu Apple si Samsung asa ca s-au retras in zona de mijloc acolo un pot oferi fix ceea ce trebuie unui consumator de rand cu ceva pretentii si adica, o baterie si un ecran bun software care este updatat la zi si o camera care face poze bune! Singura problema ar fi pretul! Si de ce spun asta? pentr uca Pixel 4 sau Pixel 4 5G ofera acelasi lucru la jumatate de pret!

Si cu astea fiind spuse am ajuns la finalului emisiunii, va doresc un sfarist de saptamana minunat! Pe data viitoare!