Acum

Title

Artist

Acum

Supersonic Club

13:00 16:00

Acum

Supersonic Club

13:00 16:00

Background

Super Tech Fan [E4] – Apple & AMD: Inovația este aici

Florin „Bubu” Mușetoiu 21 noiembrie 2020

Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:

Spotify badge 330x80 1Apple Podcasts badgeGoogle Podcasts badge

Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!

 

[E4] – Apple & AMD: Inovația este aici

Salutare dragi supersonici, si bine v-am regasit la o noua emisiune super fan tech! Daca in emisiunile anterioare va prezentam noile lansari de produse din partea AMD si Apple, ei bine , timpul a trecut si produsele au ajuns, mai mult sau mai putin, in mainile consumatorilor si al reviewerilor independeti.

Se stie foarte bine ca atunci cand o companie isi lanseaza un produs nou, acestia se folosesc puternic de toate mijloacele de marketing ce le stau in putiinta pentru a ne prezenta in cea mai buna lumina cele mai noi produse.

De aceea cand privim aceste lansari si rezultatele prezentante, trebuie sa fim rezervati in ceea ce priveste performanta lor reala! Nu de multe ori acestia au incercat sa testeze doar scenariile care le sunt favorabile sau sa omita mici detalii.

Am sa incep prin a digera rezultatele din partea reviewerilor independeti legate de noile placi video de la AMD si anume seria 6000!

Desi AMD au prezentat 3 placi grafie, si anume Radeon 6800 , 6800XT si 6900XT, cea din urma denumita de fani si Big Navi, ei bine, din pacate in mainile utilizatorilor au ajuns doar primele doua.

Ciudat as putea spune… pentru ca orice companie ar dori sa-si prezinte cel mai puternic produst la lansare! Daca nu utilizatorilor de rand macar catre media de specialitate, in fond compania a reusit sa revina pe scena produselor de top, comparativ cu rivala sa Nvidia, dupa o absenta de 7 ani, atunci cand AMD cu al lor Radeon 290X se lupta cot la cot cu placile de top ale Nvidia si anume GTX 780Ti si Titan, si reuseau sa faca asta la un pret mai mic!

Multi dintre cei care urmaresc domeniul IT erau rezervati in ceea ce priveste capacitatea AMD`ului de a reveni pe scena de top, multi dintre acestia, fiind siguri ca AMD nu avea sa bata nici macar 2080Ti-ul lansat de catre Nvidia in toamna anului 2018! Ei bine nu mare ne-a fost mirarea cand acestia nu doar ca au depasit acest hop dar au reusit sa fie competitivi si cu mai nou lansatele placi video din seria 3000 ale Nvidia!

Pe data de 18 noiembrie a fost ridicat NDA-ul , adica non disclosure agreement, si internetul a explodat cu teste care mai decare.

Deci, ne-a dus AMD cu zaharelul, sau nu ? In mare parte nu, noile placi se dovedesc a fi extrem de competitive!

Cand vorbim de performanta de rasterizare, adica metoda clasica prin care sunt creeate imaginile in jocuri, 6800XT reuseste sa fie un adevarat razboinic, dar , cum era de asteptat totul depinde de jocurile testate! Unele favorizeaza placile Nvidia iar altele pe cele AMD!

Australienii de la Hardware Unboxed, un canal de youtube preferat de catre mine, au testat noile placi video in 18 jocuri. Ei bine .. la rezoltia de full HD Radeon 6800XT se comporta exemplar! Reusind sa fure coroana performantei din mainile lui GeForce RTX 3090 .. o placa video care este de 2 ori mai scumpa!

Radeon RX 6800 nu sta nici ea prost reusind sa fie in spatele lui GTX 3080 dar nu cu mult.. aproximativ 5% mai inceata fata de aceasta dar cu aproximativ 10% mai rapida decat RTX 3070.

Avand in vedere ca ambele placi video sunt mai ieftine decat un RTX 3080 .. pot spune cu mana pe inima ca acest rezultat este unul excelent!

Trecand la rezolutia 1440p, lucrurile incep sa se schimbe putin , de data aceasta RTX 3090 ramane campionul dar 6800XT inca reuseste sa fie cu ~3% mai rapida decat rivala sa directa adica RTX 3080!

6800 Se mentine si ea in spatele lui RTX 3080 cu doar 7%, dar cu 14% in fata lui RTX 3070

Cu asemenea rezultate pun pariu ca si cei de la Nvida sunt surprinsi de revenirea spectaculoasa a rivalei sale!

PARTEA II

Eeii… dar nu putea sa fie totul numai roz, nu ? Cand trecem la rezolutiile 4K, zona in care fanii AMD sperau cu ardoare ca aceste placi sa se comporte exemplar, datorita faptului ca au 16GB ram comparativ cu 10 sau 8 GB cu cat vin placile Nvidia .. ei bine .. situatia se schimba! Ambele placi Radeon pierzand teren! Dar nu cu mult!

6800XT este cu 5% mai inceata decat RTX 3080 iar 6800 este cu 16% mai inceata decat aceasta dar se situeaza cu 15% in fata candidatei directe adica 3070.

O analiza a rezultatelor 4K de la 17 publicatii diferite , incluzand aproximativ 1410 teste ne picteaza urmatorul Tablou!

Comparativ cu 6800XT , regele 4K indiscutabil ramane RTX 3090 cu o performanta mai buna cu 20.4%, dar .. si un pret pe masura de 2 ori mai mare! RTX 3080, placa care este adevaratul adversar al lui 6800XT,aceasta fiind cu 50$ mai scumpa, reuseste sa fie cu 7.4% mai rapida!

Multa lume si-a exprimat dezamagirea acestor rezultate cand vorbim de 4K! Se pare ca vinovatul ar fi latimea de banda de doar 256Biti pentru aceasta rezolutie, chiar daca AMD cu al lor infinity cache declara ca aceasta ar trebui sa fie suficienta!

O fi vorba de lipsa optimizarilor pentru noua arhitectura sau pur si simplu aceasta este realitatea .. ramane de vazut!

Momentan astea sunt rezultatele, perfromanta excelenta cand vorbim de rezolutii 1080p si 1440p dar inca in urma cand vorbim de 4K!

Daca ar fi sa calculam costul contra perfromanta,adica costul placii video comparativ cu cate cadre pe secunda afiseaza aceasta, noile placi stau extrem de bine !

Cand vorbim de 1080p castigatoarea bugetului ar fi RTX 3070 cu o medie de 3.06$ / cadru, urmata de catre RTX 6800 cu 3.24$ / cadru apoi RX 6800XT cu 3.29$ pe cadru. urmata in deaproape de catre RTX 3080 cu 3.76 / pe cadru… iar la urma cum era de asteptat RTX 3090 cu al sau pret ridicol de 7.69$/ cadru.

Daca crestem rezolutia atunci atunci toate placile reusesc sa fie cam in aceeazi zona de cost pe cadru .. asta insemnand ca primesti performanta fix cat platesti, cu exceptia lui 3090 care cu al sau pret ridicol iese din cartile marii majoritati de utilizatori.

Dar asta nu este totul! Dupa cum spuneam si in emisiunile anterioare, AMD au refuzat sa prezinte rezultate cu ray tracing, tehnologie care desi ingenucheaza absolut toate placile video actuale, aceasta reprezinta viitorul!

Pe scurt Ray tracing se ocupa cu obtinerea unei imagini generate de calculator cat mai reala! Aceasta fiind posibila prin simularea luminii in fiecare scena cu ajutorul trasarii unor raze imaginare de la fiecare pixel in toate directiile, astfel placa video reuseste sa calculeze exact intensitatea luminii , culoalea si reflexiile in functie de material, la tot ce este randat. Acum va dati seama numarul de raze este extrem de mare si imposibil de realizat in timp real. Tehnologia actuala traseaza un numar limitat de raze apoi aproximeaza restul cu ajutorul unui filtru special de denosie.

Ei bine .. la capitolul acesta placile Radeon sunt hit or miss, dar avand in vedere numarul limitat de jocuri care folosesc aceasta tehnologie, nu mi-as baza achizitionarea unei placi video pe acest lucru.

In jocuri precum Shadow of the tomb raider preformantele sunt cot la cot cu placile video Nvidia, in jocuri precum Dirt 5, acestea reusesc sa ofere performanta de top cand vorbim de Ray Tracing … dar avem si jocuri precum Control sau MineCraft unde placile Nvidia sunt chiar si de 2 ori mai rapide! Rezultate destul de ciudate avand in vedere ca noul XBOX reuseste sa fie si el la randul lui mai rapid in MineCraft decat noile placi AMD … desi acesta foloseste tot o varianta de RDNA2 ca si seria 6000 dar mai slaba!

Ramane de vazut pe viitor daca driverii vor imbunatati performanta cu RayTracing.

Cand vorbim de puterea consumata lucrurile stau foarte bine pentru AMD .. o chestie destul de rar intalnita as putea spune. Pentru 6800XT vorbim de un maxim de 305W iar pentru 6800 de doar 245W in comparatie cu rivala RTX 3080 cu 350 W si RTX 3070 cu 208W.

Daca de Ray tracing nu mi-as face mari probleme, cand vine vorba de alternativa AMD la DLSS, adica deep learning super sample, tehnologie care permite placilor Nvidia sa randeze la o rezolutie mai mica si apoi sa faca upscaling la una mai mare, astfel performanta placii video creste. Ei bine .. AMD reuseste sa dezamageasca la capitolul acesta prin simplul fapt ca desi trebuia sa fie lansata odata cu noile placi, tehnologia pe care ei o numesc Super Resolution nu este in ca gata, fara sa specifice cand anume ar putea fi disponibila.

De notat este faptul ca ambele variante au nevoie de suportul developerilor de jocuri, asa ca DLSS nu este disponibil in toate jocurile, dar este clar o tehnologie de viitor care va merge mana in mana cu ray tracing!

Iar daca tot suntem la capitolul de parti negative nu pot sa nu vorbesc si despre lipsa totala a stocului de placi! Nvidia a reusit sa dezamageasca pe marea majoritate a fanilor cu lipsa totala de placi din magazine .. iata ca de data aceasta a sosit randul lui AMD sa ne dezamageasca si acestia cu un numar extrem de limitat de produse.

Sa recapitulam pe scurt, AMD nu a mintit cand ne-a prezentat noile placi video, acestea au o performanta excelenta cand vorbim de 1080p si 1440p , reusind sa bata competitia, raman usor in urma cand vorbim de 4K dar avand in vedere pretul acestora, este justificat, si un consum de energie mai bun decat competitia
Parti negative performanta neclara cand vine vorba de ray tracing si o alternativa la DLSS incerta!
PARTEA III

Ei bine acum sa discutam putin si despre Apple cu noile lor produse care au la baza noul chip M1, chip care este o creatie in totalitate Apple.

Intel s-a bucurat de un monopol nestingherit de aproape 14 ani, cand vorbim de produsele companiei cu nume de fruct, ei bine .. acest monopol va fi rasturnat in urmatorii 2 ani, si asta incepe cu noile produse bazate pe chipul M1, cip care reprezinta un SOC adica o multitudine de alte componente cum ar fi procesorul cu 8 nuclee , placa video, memoria si asa mai departe intrun singur circuit integrat. Acesteste produse vor fi vandute in paralel cu cele bazape pe chipuri Intel!

Produsele la exterior si conectivitate sunt la fel, ce difera este tehnologia care sta la inima acestora.

Din cauza integrarii atat de bine a tuturor componetelor intr`un singur cip face aproape imposibila comparatia directa intre vechile modele cu diverse componente si noile produse.

Si asta din acelasi motiv pentru care nu prea se pot compara pe hartie specificatiile intre iPhone si telefoanele Andoid .. unde acestea pierd clar … pe hartie… unde un iphone are doar 4 GB de ram si o baterie de doar 2800 mAh in comparatie cu un cap de serie android care de regula are 12 GB ram si o baterie de aproximativ 4000 mAh. Datorita integrarii a tuturor componentelor si eficienta sistemul de operare iPhone 12 este cel mai rapid telefon la ora actuala iar bateria reuseste sa fie decenta!

Daca ati observat, Apple nu discuta mai niciodata speficiatii tehnice decat daca este absolut necesar, in schimb acestia isi indreapta atentia spre ceea ce eu numesc quality of life! Adica cat de bine se misca noul lor produs in viata de zi cu zi!

O analogie rapida as putea face intre masini .. in trecut americanii reuseau sa scoata 300 de cai putere dintr-un motor V8 de 6 litrii .. acum masinile moderne au aceeasi putere din motoare mult mai mici iar economia de combustubil este net superioara.

Apple isi indreapta atentia in a prezenta utilizatorului experienta pe care acesta o poate avea pe noile device-uri cum ar fi performanta in diverse aplicatii sau jocuri ..ori durata de viata pe baterie.

Apple s-au laudat cu 3 puncte forte, performanta, durata de viata a bateriei si compatibilitatea cu programele.
Daca vorbim de baterie, ei bine, Apple reuseste sa scoata un timpu dublu fata de MacBook-urile cu procesoare Intel, in conditiile in care capacitatea bateriei a ramas la fel! Iar aici vorbim de teste facute de catre utilizatori si nu testele companiei. Totusi sa tinem cont ca nu toate scenariile de utilizare vor avea aceasi performanta a baterei.

Legat de performanta Apple s-a laudat cu niste numere destul de mari … 3x .. 5x, oare asa este ?

Daca ne luam dupa testele sintetice independente, Apple reuseste sa livreze cea mai buna performanta single core, adica pe un singur nucleu, dintre toate produsele apple aflate la vanzare! Cand vorbim de performanta multicore adica functionalitatea tuturor nucleelor, cele 4 nuclee reusesc sa fie la fel de rapide ca si iMac-ul cu 8 nuclee din 2017. Tineti minte, aici vorbim de un laptop care se bate cot la cot cu un desktop care are dublu numarul de nuclee!

Utiliatorii au mai raportat si o fluiditate extrema in ceea ce priveste utilizarea diverselor programe pe noul sistem de operare MacOS Big Sur. Fluiditate care este ajutata si de noul SSD de viteza mare care reuseste sa atinga viteze de citire si scriere de 3GB pe secunda, deschiderea aplicatiilor sau salvarea unor fisiere facanduse astfel instant!

Apple se lauda ca actulaul chip este suficient de puternic ca sa transforme un laptop de 13” intr`o statie de editare video 4K! Ceva ce nu prea multa lume o sa faca, dar este impresionant .. ei bine .. se pare ca acesta ,desi nu reuseste sa fie la fel de rapid la rendering , nu este tocmai un melc! Un proiect 4K de 15 minute a fost randat de catre un MacBook Pro 16” cu 8 Core`uri in apxorimativ 11 minute iar mac`ul cu chipul M1 reusind sa faca acelasi lucru in 13.

Daca la Laptop`ul cu procesor Intel ventilatoarele au pornit pentru a raci procesorul, ei bine la M1 acesta nu a pornit deloc! Pentru cei pretentiosi cand este vorba de zgomot, acest lucru nu poate decat sa ii bucure!

Dar exista si o partea proasta! Si asta compatibilitatea aplicatiilor! Dat fiind faptul ca este o prima generatie de astfel de device-uri, fiti siguri ca vor exista incompatibilitati si practic utilizatorii sunt beta testeri pe banii proprii!

Aplicatiile optimizate pentru aceasta platforma se dovedesc a fi extrem de bune! Ruland excelent pe noul chip M1 si abia daca consuma beterie! Aplicatii optimizate cum ar fi Photoshop vor fi disponibile abia anul viitor, pana atunci acesta poate fi rulat doar prin emularea Roseta 2… Emulare care se pare ca Apple s-au tinut de cuvant intr-o oarecare masura, multe dintre programele dedicate pentru platforma Intel fiind rulate fara mari probleme pe noul chip desi exista cateva mici exceptii, pana si cei de la Adobe te anunta ca folosesti o varianta care ar putea creea probleme.

Ei bine, intrebarea este, merita cumparat un asemenea laptop ? Aici sunt 2 raspunsuri… Daca esti un utilizator ocazional si doresti o platforma care sa mearga snur, acesta este un produs excepetional!

Daca esti un profesionist si lucrezi cu aplicatii specifice… ei bine .. recomandarea ar fi sa nu cumperi un asemenea device .. nu cel putin pana cand toate programele folosite vor fi suportate nativ ! Roseta 2 functioneaza dar te poti lovi de diferite probleme neasteptate!

Dragilor, eu am ajuns la finalul emisiunii de astazi si va las in compania muzicii de buna calitate intr-un super weekend!