Super Tech Fan [E6] – Monitorul Gigabyte și noile căști Apple
Florin „Bubu” Mușetoiu 12 decembrie 2020
Abonează-te la podcastul Super Tech Fan dând click pe „Follow” pe platforma ta preferată:
Fii printre primii care află imediat când postăm următorul episod!
[E6] – Monitorul Gigabyte și noile căști Apple
Salutare dragi fani ai tehnologiei si bine v-am regasit la o noua emisiune despre gadgeturi! Azi am ceva pentru pasionatii de jocuri, si nu numai, care sunt in cautare de un monitor nou, dar care sa nu usture la buzunar avand in vedere vremurile prin care trecem!
Gigabyte a lansat nu de mult noul M27Q, un monitor IPS de 27” Inchi cu o rezolutie de 2560×1440 pixeli.
Pentru cei care nu stiu IPS vine de la In-plane swithching si se refera la tehnologia de baza a panoului LCD. la ora actuala exista 4 tehnologii importate de monitoare. Primul tip de panou este TN, acesta este de regula cel mai ieftin si rapid tip de monitor, atunci cand vorbim de raspunsul in ms a pixelilor dar de regula sufera de o acuratete a culorii iar unghiurile de vizualizare sunt destul de slabe, aceste panouri sunt foarte populare pentru monitoarele de gaming datorita ratelor de refresh foarte mari si motion-blur scazut.
Daca tot am adus in discutie timul de raspuns al pixelilor aceasta este de regula calculat de la Gray to Gray sau GTG si se refera la timpul in care un pixel reuseste sa ajunga de la o luminozitate minima la una maxima apoi sa revina la loc, dar din pacate fiecare producator isi alege arbitrar nivelul de gri de la care pleaca, asa ca aceasta speficatie nu este mereu comparabila cu alte modele.
Urmatoare tehnologie pe lista este VA, aceasta imbunatateste unghiurile de vizualizare, ofera un contrast sporit comparativ cu IPS sau TN, dar este de regula usor mai scump decat un monitor TN.
IPS este cel mai raspandit model de panou in sfera profesionala pentru editare video sau de fotografii, aceste monitoare avand cea mai buna culoare si cele mai bune unghiuri de vizualizare, cu un contrast usor mai slab decat un panou VA! Pana nu de mult aceste panouri nu puteau fi folosite in sfera de gaming pentru ca nu erau la fel de rapide iar pretul acestora era oricum mai mare decat un monitor echipat cu un panou TN!
A patra tehnologie este OLED, regasita in telefoanele mobile, aceasta are cel mai bun contrast, iuluminare si culori dar vine la un pret destul de ridicat de asta il gasim doar in telefoane sau in Televizoare scumpe.
Dar sa revenim la monitorul nostru de astazi! Cum spuneam, acesta vine cu un panou IPS deci ne putem bucura de unghiuri de vizualizare si culori foarte bune iar refresh-ul este unul excelent, pentru un panou IPS, de 170Hz! Toate aceasta la un pret de producator de 360$, dupa taxe asta ar insemna ca la noi ar trebui sa ajunga in jur de 1900 lei, un pret nu tocmai ieftin dar cu mult sub preturile de pana acum! Tin minte ca atunci cand am cautat sa-mi iau monitor nou prin 2016 un IPS cu 100 Hz costa peste 5000 de lei, asa ca 1900 nu suna chiar asa de rau!
Daca este sa ne uitam la specificatiile tehnice ale monitorului, avem un panou pe 8biti cu o acoperire a culorii de 140% sRGB si 92% DCI-P3. Gigabyte se mai lauda si cu HDR400 desi nu este un monitor HDR in toata regula datorita lipsei posibilitatii de a controla iluminarea doar pe anumite zone! Asa ca daca sunteti in cautarea unui monitor cu posibilitati HDR acesta nu este unul dintre ele! Luminozitatea maxima este de 350 cd/m2.
Pe partea de conectivitate monitorul vine cu 2 porturi HDMI 2.0 si un singur Display Port 1.2 . Acesta mai dispune si de 2 porturi USB 3.0 si un singur port USB C.
Consumul este de aproximativ 58W la luminozitatea maxima! In cutie gasim si toate calburile necesare functionarii! Cablu de alimentare, HDMI, Display port si USB!
Daca tot vorbim de gaming sa stiti ca monitorul suporta si tehnologia AMD FreeSync Premium, tehnologie care are grija sa inlature efectul de tearing! Adica impiedica monitorul sa improspateze imaginea pe panou atunci cand este trimis un nou cadru de catre placa video, astfel se inaltura acele taieturi in ecran intre doua cadre diferite! Acesta functioneaza si cu placi video Nvidia atata timp cat ati activat functionalitatea din control panelul driverului Nvidia!
Ca noutate la acest monitor, Gigabyte se lauda cu primul monitor din lume cu suport KVM. KVM este un buton care da posibilitatea utilizatorului sa foloseasca un singur monitor, o singura tastatura si un singur mouse pe mai multe computere! Functionalitate care face foarte utila cele 3 porturi de intrare din spatele acestuia!
Practic mouse-ul si tastatura vor fi conectate la porturile USB de pe monitor Iar acesta prin portul USB-C la celalte terminale, ele pot fi, un alt PC, un laptop sau chiar un telefon!
Trecerea de la un device la altul este foarte usoara, dureaza cam o secunda si nu necesita decat apasarea unui singur buton aflat pe spatele monitorului… dar usor cam neinspirata locatia as putea spune datorita faptului ca se afla in apropierea butonului de pornire!
Eu cred ca este o functionalitate destul de utlia pentru cei care lucreaza si de pe un laptop.
Gigabyte a reusit sa puna destul de multe intr-un monitor cu un pret decent si reuseste sa fie foarte competitiv cu modele asemanatoare de la Viewsonic care are un nume extrem de neinspirat si anume VX27582kpmhd , un monitor cu 144Hz si Pixio PX277 prime.
Desing-ul, este unul standard pentru un monitor Gigabyte, pe spate fiind folosit un plastic negru mat texturat si o parte glossy in partea superioara acolo unde se gaseste si logo Gigabyte! Stativul este unul ajustabil pe verticala si destul de solid, acesta nu poate fi rotit in modul portret! Lipsesc cu desavarsire ledurile multicolore.
De notat ca porturile HDMI nu functioneaza decat la un refresh maxim de 144Hz iar pentru viteza maxima de 170Hz vor trebui folosite fie portul Display Port sau USB-C!
Meniul monitorului este unul stufos si usor de navigat datorita butonului de pe spate care functioneaza si pe post de joystick! Se pot activa inclusiv moduri de trisat cum ar fi crosshair in jocurile unde acesta dispare de pe ecran, reglaje de temperatura a culorii, contrast si chiar un mod de Picture in Picture!
Desi Gigabyte sunt relativ la inceput de cariera in ceea ce priveste productia de monitoare, acestia au reusit foarte repede sa implementeze o groaza de functii in monitoarele produse de acestia, desi personal nu as folosi multe dintre acestea!
Panoul LCD folosit de catre GigaByte este unu Sharp care impresioneaza cu un timp de raspuns mediu Grey to gray de 5ms, testat de catre australienii de la Hardware Unboxed, acesta fiind suficient de rapid pentru a putea afisa imagini la 170 cadre pe secunda!
Desi monitorul dispune si de un mod de OverDrive al pixelilor scazand timpul de raspuns la aproape 2.5 milisecunde, acesta nu este recomandat datorita faptului ca introduce artefacte in zonele de contrast mare.
La 5ms timp de raspuns acest monitor se situeaza fix in mijlocul monitoarelor testate de catre Hardware Unboxed, reusind sa surclasese monitoare mai scumpe precum Asus TUF Gaming VG27AQ. Iar cand vorbim de rata de eroare la afisarea pixelilor acesta se situeaza pe primul loc cu o eroare de doar 0.3%
Legat de input lag , adica timpul in care imaginea procesata de catre placa video este afisata pe ecran este in linie cu marea majoritate a modelelor din aceasta gama avand o medie de 8ms.
Reglat la o intensitate de aproximativ 60% monitorul consuma doar 23.6W.
Daca doriti sa folositi acest monitor si pentru a putea edita fotografii, o calibrare a acestuia este absolut necesara, modelul venind din fabrica cu un nivel de alb la 7100 Kelvini, adica usor spre o nuanta albastra.
Per total M27Q de la GigaByte este un monitor de gaming ieftin dar care reuseste sa se apropie foarte mult de performantele modelelor din aceeasi gama mult mai scumpe!
Cand IOS 14 a fost lansat oficial in septembrie al acestui an a fost imbucurator sa vedem cum ca telefoane precum iPhone 6S si 6S Plus si generatia anterioara de SE vor primi acest update! Practic facand din Apple producatorul cu cel mai longeviv suport pentru un device mobil cu cei 5 ani ai sai!
Dar se pare ca iOS14 va fi si capat de linie pentru telefoanele mentionate, iOS15 fiind suportat doar de la iPhone 7 in sus .. cel putin asa spun sursele de la 9to5mac.
Dar in acelasi timp cunosc o gramada de persoane care nu sunt tocmai incantate sa isi faca update de software la ultima versiune de frica ca producatorul ar putea incetini performanta acestor device-uri mai vechi. De fapt Apple a pierdut cateva procese pe aceasta tema, atunci cand a fost descoperit faptul ca ei incetineau telefoanele intentionat dar cu justificarea ca o faceau doar pe terminalele unde bateria nu mai functiona la parametrii optimi, astfel incercandu-se o prelungire de functionare… dar acest lucru nu a fost facut public utilizatorilor!
Se pare ca atunci cand un terminal incepea sa incetineasca datoria bateriei slabe, inlocuirea acesteia aducea la revenirea initiala a performantei … cel putin asa spun cei de la Apple!
Ramanem in sfera Apple si va anunt ca acestia au lansat de curand un nou produs, si anume AirPods Max … o pereche de casti wireless care au un pret exorbitant de 550 de dolari! Daca e sa ne luam dupa produsele actuale, acestea ar ajunge la noi in jurul pretului de 3000 de lei…
In cutie gasim noua pereche de casti care mie imi inspira o combinatie de desing retro amestecat cu ceva futurist… din exterior ele seamana oarecum cu castile pe care le putem vedea la pilotii de elicoptere!
Acestea nu se pot plia asa ca vin la pachet cu un fel de husa in care stau doar difuzoarele, banda de peste cap ramanand a fi folosita pe post de toarta! Singurul cablu prezent este doar USB C la Lightning, folosit pentru incarcarea bateriilor! Ciudata miscare din partea Apple .. parca acestia scoteau din cutii chestii pe care utilizatorii le mai au deja! Acesta fiind acelasi cablu de incarcare care vine impreuna cu orice iPhone!
Cadrul flexibil care vine peste cap este din otel inoxidabil, aici gasim si o panza care ajuta la pozitionarea cat mai buna pe cap, ramane de vazut cat de rezistenta va fi panza aceasta, iar partea unde se afla difuzoarele este din aluminiu. Faptul ca acestea sunt din metal si nu din plastic se vede si in greutatea lor, la 386g sunt niste casti destul de grele.
Ca optiuni de culori avem aceleasi nuante ca la iPad Air: Space Grey, Silver, Green, SkyBlue, Pink.
Partea interesanta vine la buretii castilor, acestia pot fi inlaturati si schimbati cu usurinta datorita sistemului magnetic de prindere … dar cum Apple nu vinde nimic ieftin, daca ai nevoie sa schimbi buretii acestia costa 69 de dolari pe set! Cand te gandesti ca eu ma plangeam de 50 de lei pentru buretii de la castile Audio Technica M50!
Ca un bonus acesti bureti pot fi comandati in 5 culori negru, gri, verde, albastru si rosu, astfel avand posibilitatea de a creea diverse combinatii de culori impreuna cu restul castilor.
Calitatea sunetului este buna iar castile se integreaza perfect in ecosistemul Apple .. dar in ceea ce priveste pretul, observ ca si cei mai mari fani de produse Apple isi pun un semn de intrebare .. 550$ fiind un pret destul de piperat si asta inainte sa discutam despre alte taxe care se adauga acestuia in conditiile in care un competitor direct ar fi castile Sony XM4 care vin la aproape jumatate de pret!
Legat de control, Apple au abordat un model minimalist, castile au un buton pentru atenuarea zgomotelor si o rotita in stilul lui Apple watch, dar de dimensiuni mai mari, ambele fiind pozitionate in partea superioara a difuzoarelor.
Rotita poate fi folosita pentru reglarea volumului, poate fi apasata o data pentru a raspunde unui apel telefonic, apasarea dubla sare o piesa pe cand apasarea tripla da o piesa inapoi. Functii care pot fi configurate dint’un telefon cu sistem de operare iOS 14.3
Husa arata ca o poseta sau chiar un sutien dupa cum au remarcat multe persoane pe internet! Desi Apple o numeste smart case aceasta nu ofera mare lucru decat sa iti acopere castile lasand in afara partea care vine peste cap pe post de toarta.
De fapt singurul lucru pentru care poate fi utila aceasta husa este faptul ca este detectata de catre casti iar acestea pot intra intr’un mod de stand by atunci cand sunt introduse in aceasta husa! Un lucru esential de facut datorita faptului ca nu exista buton de pornire sau oprire a castilor!
Dragi mei, am eu am ajuns la final, va multumesc pentru ca m-ati ascultat si va doresc un weekend minunat in compania muzici alaturi de SuperSonic radio!