Acum

Title

Artist

Acum

Supersonic Rock

19:00 21:00

Acum

Supersonic Rock

19:00 21:00

Background

Cinematografia italiană, la prima ediție a Festivalului Noua Cinematografie Italiană în România

Written by on 8 martie 2022

Cele mai bune producţii ale cinematografiei italiene din ultimii trei ani, prezentate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale, vor putea fi vizionate la Bucureşti, în perioada 9-13 martie, la prima ediţie a Festivalului Noua Cinematografie Italiană în România.

Timp de cinci zile, publicul va avea acces gratuit la o serie de opt filme care vor rula la Cinema „Muzeul Ţăranului” din Capitală, dar vor fi transmise şi online, pe platforma MyMovies.

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a afirmat că prin intermediul filmelor prezentate în festival organizatorii încearcă să dea viaţă unei oferte culturale care să actualizeze imaginea Italiei în România şi să redea frumuseţea şi farmecul Italiei de astăzi.

„Uneori consideraţia reciprocă, aprecierea reciprocă este, poate, întunecată de anumite stereotipuri, de ambele părţi. Am dori tocmai din acest motiv să trăim această iniţiativă şi să o percepem ca o încercare de a îmbunătăţi cunoaşterea noastră reciprocă şi colaborarea noastră reciprocă”, a declarat ambasadorul Italiei în cadrul unei conferinţe de presă susţinută, luni, la UNATC.

El a precizat că, deşi este un festival dedicat cinematografiei italiene contemporane, în deschiderea evenimentului va fi adus un omagiu marii actriţe Monica Vitti.

„Este vorba de un festival dedicat cinematografiei italiene contemporane însă, în deschiderea evenimentului, ni s-a părut de datoria noastră să aducem un omagiu unei mari actriţe italiene care ne-a părăsit în această lună – Monica Vitti, o icoană a Italiei. O s-o amintim aşadar pe Monica Vitti în deschiderea festivalului nostru”, a precizat Alfredo Maria Durante Mangoni.

La rândul său, Liviu Lucaci, rectorul UNATC, a spus că acest festival este un moment în care cinematografia românească se întâlneşte cu cea italiană.

„Cinema-ul românesc se întâlneşte cu cinema-ul italian şi cu această ocazie şi sunt convins că oamenii noştri – studenţi, profesori, cercetători – vor face paşi pentru ca această întâlnire să dea roade”, a afirmat Lucaci.

El a punctat că este important ca, „într-un moment delicat pe plan mondial”, evenimentele culturale să continue să se desfăşoare.

„Pentru noi, în acest moment atât de delicat pe plan mondial, faptul că, iată, continuăm să avem consistente întâlniri şi evenimente culturale este important pentru că în aceste momente trebuie să continuăm ca fiecare dintre noi să ne aducem contribuţia ca această lume să aibă acces la frumos şi la bine. Arta este un liant între toate sectoarele vieţii, societăţii, arta trece graniţele, artiştii ştiu mai bine ca nimeni altul să se înţeleagă între ei, limbajul artistic este cel care trece peste timp şi peste ideologii”, a declarat Liviu Lucaci, precizând că studenţii de la UNATC vor avea ocazia să se întâlnească cu „marile valori ale cinema-ului italian şi european”.

Filmele care vor fi prezentate în cadrul festivalului sunt: „America Latină” – regia Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo şi „În afara timpului” – regia Leonardo Di Costanzo – pe 10 martie; „Prădătorii” – regia Pietro Castellitto şi „Surorile Macaluso” regia Emma Dante – pe 11 martie; „Marx poate să aştepte” – regia Marco Bellocchio, „Momente de fericire neînsemnată” – regia Daniele Luchetti, „Ascuns” – regia Giorgio Diritti – pe 12 martie, „Noduri” – regia Daniele Luchetti, pe 13 martie.

Festivalului Noua Cinematografie Italiană în România este organizat de Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, în colaborare cu Cinecitta Luce.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. 

Sursă știre: AGERPRES.ro

Autor: Petronius Craiu

Sursă foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *