Acum

Title

Artist

Acum

Rise and Shine

09:00 12:00

Acum

Rise and Shine

09:00 12:00

Background

După mai mult de 100 de ani, Buzăul dă țării un alt prim-ministru

Written by on 14 iunie 2023

Cel de-al 25-lea prim-ministru al României, Alexandru Marghiloman, își începea mandatul la 5 martie 1918. După mai bine de un secol, Buzăul recidivează. În urma „rotativei”, Marcel Ciolacu va deveni cel de-al 71-lea prim-ministru al României. Dar să vedem ce înseamnă acest arc peste timp.

 Marghiloman era conservator, Ciolacu social-democrat. Marghiloman şi-a luat doctoratul în drept şi în ştiinţe politice la Paris, Ciolacu a terminat dreptul la Universitatea Ecologică. Ambii au condus țara în circumstanțe dramatice. Marghiloman și-a sacrificat averea și cariera politică pentru a salva Casa Regală și națiunea, Ciolacu nu a sacrificat nimic, deocamdată. Dar mai are timp! Să vedem cât! Marghiloman a rezistat ca șef al guvernului mai puțin de 8 luni. Îi urăm domnului Ciolacu o carieră mai lungă în această funcție! Dar va fi greu, foarte greu. 

Marghiloman avea în cabinet mari personalități: la Externe, pe Constantin C. Arion, cu doctorat în drept la Paris, la Justiție, pe Dimitrie Dobrescu, cu doctorat obținut tot în capitala Franței, la Educație, pe Simion Mehedinți, cărturar cu studii în Franța și Germania, membru al Academiei Române. Ciolacu, în schimb, are un lest legat de picior, format din sinistra tripletă liberală: Turcan – Deca – Gorghiu, la care se adaugă alte 5-6 „mâini moarte” din ambele partide care formează guvernul, PSD și PNL. 

Contextul internațional era complet nefavorabil României, și atunci, și acum. Europa suferea transformări geopolitice profunde, cu război, cu crize suprapuse, cu destructurarea vechilor imperii, cu sărăcie, cu boală, cu strivirea oamenilor simpli. Astăzi, nimic nu s-a schimbat, doar conflictul a devenit mai sofisticat, mai „soft”, mai impersonal, generat și susținut de lăcomia imperiilor de la est și de la vest. 

Buzoieni, urați-i succes domnului Ciolacu pentru a nu se face de râs și pentru a rămâne cu o imagine bună în istorie! Șansele sunt așa de mici, încât trebuie să ne rugăm pentru o minune!


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *