Acum

Title

Artist

Acum

Super Șlagăre

19:00 21:00

Acum

Super Șlagăre

19:00 21:00

Background

S-a inventat trufa albă de cultură

Scris de pe 18 februarie 2021

Trufa albă de Italia, o varietate foarte apreciată şi foarte scumpă, va putea fi de acum înainte produsă şi în Franţa graţie unei premiere mondiale: dezvoltarea controlată, în plantaţie, a acestei ciuperci, care, până în prezent, era recoltată aproape exclusiv din natură, informează AFP.

Câteva astfel de ciuperci, extrem de apreciate în gastronomia de lux, au fost recoltate în ultimii doi ani pe o plantaţie din sud-vestul Franţei, unde au fost plantaţi arbori micorizaţi, purtători pe rădăcinile lor de micelii ale ciupercii Tuber magnatum – Trufa albă de Italia.

Până în prezent, producţia franceză de trufe se limita la două varietăţi principale: trufa neagră, produsă majoritar în sistem de plantaţie, şi trufa de Burgundia. Trufa albă, care este de până la cinci ori mai scumpă, se găseşte majoritar în Italia şi în Europa Centrală, dar, spre deosebire de trufa neagră, aproape că nu este deloc recoltată în sistem de plantaţie, un detaliu care contribuie la raritatea sa excepţională.

Reuşita acestei micorizaţii, mult mai dificil de realizat decât în cazul trufei negre, permite cultivatorilor, potrivit promotorilor ei, să producă de acum înainte trufe albe de Italia şi în Franţa, într-o manieră controlată, la fel ca pentru oricare altă cultură.

Trufele albe se vând în prezent cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro per kilogram, spre deosebire de preţul trufei negre, care variază între 500 şi 1.000 de euro per kilogram, potrivit Federaţiei franceze a cultivatorilor de trufe.

Franţa produce aproximativ 30 de tone de trufe pe an.

Sursă știre: AGERPRES.ro

Autor: Florin Bădescu

Sursă foto: trufesiciuperci.wordpress.com

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *