Acum

Title

Artist

Acum

Rise and Shine

09:00 12:00

Acum

Rise and Shine

09:00 12:00

Background

Un embrion de dinozaur perfect conservat, vechi de zeci de milioane de ani, a fost descoperit în China

Written by on 27 decembrie 2021

Oamenii de știință au anunţat că au descoperit un embrion de dinozaur perfect conservat. Botezat după locul de depozitare din China, „Baby Yingliang” se afla pe punctul de a ieşi din ou, la fel ca un pui de găină, acum mai bine de 66 de milioane de ani, spun cercetătorii, potrivit BBC.

SuperSonic Radio - v

Oul fosilizat a fost descoperit în Ganzhou, sudul Chinei, în anul 2000, dar a fost păstrat fără să fie cercetat într-un muzeu, timp de 10 ani. Abia când au început lucrările de construcție la muzeu, iar fosilele au fost sortate, cercetătorii au realizat ce au avut atâta timp în fața ochilor.

Cercetătorii au precizat că embrionul se afla pe punctul de a ieşi din ou, la fel ca un pui de găină, şi estimează că are o vechime de cel puţin 66 de milioane de ani.

211222225440 02 dinosaur egg fossil exlarge 169

Este considerat că aparţine unui oviraptorozaur, dinozaur theropod fără dinţi, şi a fost botezat Baby Yingliang.

Dr. Fion Waisum Ma a spus că este „cel mai bun embrion de dinozaur descoperit vreodată”. Descoperirea lui permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine legătura dintre dinozauri şi păsările din zilele noastre. Fosila arată că embrionul se află într-o poziţie curbată, comportament remarcat la păsări cu scurt timp înainte de eclozare.

„Acest lucru indică faptul că un astfel de comportament la păsările moderne a evoluat şi îşi are originea în strămoşii lor dinozauri”, a declarat dr. Ma pentru AFP.

Oviraptorozaurul, care se traduce ca „şopârlă ce fură ouă”, era un dinozaur cu pene care a trăit în regiuni care astăzi reprezintă Asia şi America de Nord, în timpul Cretacicului târziu, între 100 şi 66 de milioane de ani în urmă.

Paleontologul prof. Steve Brusatte, care a făcut de asemenea parte din echipa de cercetare, a scris pe Twitter că aceasta este „una dintre cele mai uimitoare fosile de dinozaur” pe care le-a văzut vreodată şi că dinozaurul era pe punctul de a ieşi din ou.

Baby Yingliang măsoară 27 de cm în lungime, iar fosila se află la Yingliang Stone Nature History Museum din China.

O parte din corpul dinozaurului este acoperită de pământ solidificat şi cercetătorii vor folosi tehnici avansate de scanare pentru a crea imaginea întregului schelet.

211222224924 01 dinosaur egg fossil exlarge 169

Sursă știre: Digi24.ro

Sursă foto: Digi24.ro

Sursă galerie foto: CNN.com


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *