Piesă

Titlu

Artist

Acum

Takeoff

07:00 09:00

Acum

Takeoff

07:00 09:00

Background

Africa: Cercetătorii au descoperit într-o peșteră cele mai vechi urme ale activității umane

Editat de la 30 aprilie 2021

Puține locuri din lume au păstrat înregistrări arheologice continue de-a lungul a milioane de ani, însă peștera Wonderwerk din deșertul Kalahari din Africa de Sud este un astfel de sit rar relatează Phys.org.

Wonderwerk, însemnând „miracol” în limba afrikaans, a fost identificată anterior ca fiind posibil cea mai veche peșteră locuită din lume și situl unora dintre cele mai timpurii indicii privind folosirea focului și a unor unelte primitive de către oamenii preistorici.

Geologi și arheologi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Universitatea Toronto, au reușit să stabilească într-un strat aflat adânc în interiorul peșterii tranziția de la unelte Oldowan (în special cremene ascuțite și instrumente de tăiat) la toporiști primitive în urmă cu peste un milion de ani în urmă, reușind totodată să dateze folosirea focului de către strămoșii noștri preistorici cu un milion de ani în trecut.

Printr-o metodă de datare secundară, s-a reușit confirmarea momentului când cei mai timpurii strămoși ai noștri ar fi ocupat peștera.

„Particulele de cuarț din nisip au construit un ceas geologic care începe să ticăie când au intrat în peșteră. Putem să măsurăm în laboratorul nostru concentrațiile unor izotopi specifici ale acelor particule și să deducem cât timp a trecut de când acele particule de nisip au intrat în peșteră”, explică Profesorul Ari Matmon, directorul Institutului pentru Științele Pământului din cadrul Universității Ebraice.

SuperSonic Radio - Africa: Cercetătorii au descoperit într-o peșteră cele mai vechi urme ale activității umane

Sursă știre: science.hotnews.ro

Sursă foto: Hebrew University of Jerusalem


Opinia cititorilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publică. Câmpurile necesare sunt marcate cu *