Acum

Title

Artist

Acum

Supersonic Party

00:00 04:00

Acum

Supersonic Party

00:00 04:00

Background

Criticul buzoian de teatru George Banu s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Written by on 22 ianuarie 2023

George Banu, marele om de teatru, critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale şi una dintre cele mai notorii voci ale teatrului românesc şi european, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani.

george banu

George Banu, unul dintre cei mai importanți oameni de teatru din România, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe Facebook, unde au început să curgă omagii la adresa carierei sale.

„Domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă și lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!”, a Constantin Chiriac, directorul general al Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un alt omagiu a venit tot de la Sibiu, de la conducerea Muzeul Național Brukenthal. „Profesorul George Banu a plecat la Cer! Dumnezeu sa îl odihnească! A fost un Om deosebit. A participat la mai multe evenimente în Muzeul Național Brukenthal și a scris mai multe texte introductive la albumele pe care le-am scris. Chiar în acest an la Editura Muzeului Naţional Brukenthal vă apare în luna februarie albumul Călătorie în lumea stampelor Meiji ce se bucură de un text din partea profesorului George Banu de la Universitatea Sorbona din Paris”, a scris pe Facebook managerul interimar Alexandru Constantin Chituță.

„Anul trecut  a participat la 3 evenimente în Muzeul Național Brukenthal.  Am avut multe dialoguri cu domnia sa și am fost deosebit de onorat să îi fiu alături,  să vorbesc și  să punem la cale diferite evenimente. Aveam planificată împreună cu George Șerban o plimbare pe Sena în acest an cu George Banu. Maestre te vom purta întotdeauna în gând și în tot ceea ce facem! Îți mulțumesc! Este una din cele mai triste vești pe care le-am primit! Drum lin spre stele și spre marea scenă a Cerului!”, a transmis Alexandru Constantin Chituță.

„A încetat din viață, la 79 de ani,  cel mai mare critic de teatru european, George Banu, de origine română… Fie-i țărâna ușoară!”, a scris și actorul Florin Zamfirescu.

„Cu durere în suflet vă anunț că cel mai important critic de teatru român, domnul George Banu, a încetat din viață.  Președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, profesor la Sorbona și unul dintre cei mai implicați oameni de teatru din România, domnul George Banu lasă lumea teatrală și mai pustie. Dumnezeu să-l aibă în pază!”, a scris și unul dintre cei mai activi jurnaliști și fotografi de teatru din țară, Florin Ghioca.

Sursă articol: Gândul


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading